Od smolenské tragédie jsou rusko-polské vztahy stále lepší, míní Lavrov

Varšava - Rusko-polské vztahy jsou od smolenské tragédie stále lepší. Při návštěvě Varšavy to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Ten v polské metropoli jednal se svým protějškem Radoslavem Sikorským. Lavrov zmínil letecké neštěstí, při kterém u ruského Smolensku v dubnu zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczyński i se svým početným doprovodem.

„Vztahy se v současnosti rozvíjejí velmi intenzivně. Vděčíme za to nejen strašné tragédii ve Smolensku, která určitým způsobem spojila naše národy, ale myslím si, že příčina je hlubší,“ řekl Lavrov na tiskové konferenci. „Na obou stranách je chuť, aby se vzájemné vztahy celkově ozdravily,“ podotkl.
Podle něj se vládám Tuska a Putina daří vztahy dále utužovat. Rusko věří, že během polského předsednictví EU ve druhé polovině příštího roku dojde k výraznému posunu v otázce bezvízového styku mezi Ruskem a zeměmi unie.

Tématem schůzky bylo také vyšetřování nehody polského vládního letadla u smolenského letiště, při níž zahynul prezident a dalších 95 významných osob. Lavrov prohlásil, že vyšetřování má nejvyšší prioritu a polská strana obdrží v nejbližších dnech několik set tisíc stran dokumentů z vyšetřování. Shodou okolností bude dnes vojenská prokuratura informovat o aktuálním průběhu vyšetřování této události. Ani po pěti měsících totiž nejsou příčiny neštěstí známé.

Lavrov na setkání velvyslanců

Přesto jsou ale současné polsko-ruské vztahy na lepší úrovni než před rokem. Svědčí o tom i to, že se Lavrov účastnil schůzky polských velvyslanců. Doposud byli hosty jen západní ministři. To ovšem kritizují někteří zástupci polské opozice, protože podle nich není třeba dělat taková gesta, dokud nebylo uzavřeno vyšetřování smolenské tragédie.

Polská média si všímají především Lavrovových slov o potřebě „nové konstruktivní kvality ve vzájemných vztazích“. Deník Rzeczpospolita hodnotí vzájemné vztahy obou zemí slovy: „Byly zlé, jsou dobré a mohly by být lepší.“

Katyň zůstává citlivým bodem vzájemných vztahů

Vztahy mezi Varšavou a Moskvou byly v minulosti velmi napjaté, zejména během působení tragicky zesnulého Lecha Kaczyńského v úřadu polského prezidenta. Během téměř pěti let v čele Polska nikdy Moskvu nenavštívil. Jistou ironií osudu je to, že ruský prezident Dmitrij Medvěděv jako jeden z mála světových politiků přijel po smolenské katastrofě do Krakova na pohřeb Kaczyńského.

Citlivým místem polsko-ruských vztahů nadále zůstává zejména otázka katyňského masakru z roku 1940. Sovětská tajná policie NKVD při něm zavraždila tisíce Poláků, hlavně důstojníků, intelektuálů a policistů. Polská strana také chce, aby Rusko oběti masakru rehabilitovalo a aby odtajnilo spisy týkající se vyšetřování tohoto masakru.