Mečiar chce sepsat memoáry - dokud mu slouží paměť

Bratislava – Vladimír Mečiar píše paměti, v nichž se také objeví dosud nezveřejněné přepisy rozhovorů s českými politiky krátce před rozpadem Československa. Někdejší klíčová postava československé a slovenské politiky devadesátých let oznámila práci na svých memoárech tři měsíce po parlamentních volbách, v nichž se jeho Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) poprvé od vzniku samostatného Slovenska nedostala do Národní rady.

V 90. letech byl Mečiar na vrcholu popularity a moci a třikrát usedl do premiérského křesla. Jeho HZDS v roce 1992 jednalo o dělení Československa zejména s nejsilnější ODS, kterou tehdy vedl Václav Klaus. Mečiar prý kdysi českým politikům slíbil, že rozhovory nebudou zveřejněny, nyní se ale již po tolika letech tímto slibem necítí vázán. „Jde o přepisy pásek, které vlastním jako jediný,“ prohlásil Mečiar v neděli po schůzi vedení své strany.

Zatím se neví, kdy dílo kontroverzního politika vyjde. Slovenský expremiér pouze oznámil, že v současné době má rozpracován první díl s názvem Socialismus - cesta nebo omyl. Budoucí čtenáři se v něm dozvědí, „jak ten socialismus vypadal, jak to bylo s tou komunistickou stranou, proč to padlo, proč ta krize vznikla, kde se staly chyby“. Mečiar také dodal, že chce spisy dokončit, dokud mu slouží paměť.

„Takováto souhrnná práce analyzující toto období dnes neexistuje. Jsou spíše věci v rovině emotivní, ale reálný pohled na příčiny a vztahy není,“ vysvětlil Mečiar způsob, jakým chce ve své práci postupovat. Dodal, že nyní shromažďuje faktografické materiály pro období let 1989 až 1990.

Václav Klaus a Vladimír Mečiar
Zdroj: ČT24