Ve východním Afghánistánu bylo zabito několik desítek povstalců

Kábul - Nejméně 30 povstalců dnes ve východoafghánské provincii Laghmán zabily během vzdušného i pozemního útoku mezinárodní síly ve spolupráci s afghánskou armádou. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na sdělení Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF). O případných zraněních spojeneckých vojáků či civilistů nebyly poskytnuty žádné informace.

ISAF, které spadají pod velení Severoatlantické aliance, uvedly, že boje v oblasti nadále pokračují. Zapojeno je do nich více než 250 vojáků. V pátek na jiném místě na východě země zemřeli při útoku podomácku vyrobenou bombou podle informací ISAF dva jejich členové. Při sebevražedném útoku na konvoj ISAF na severu země u města Mazáre Šaríf zase zemřelo dítě a zraněno bylo 27 civilistů.

Ve východoafghánské provincii Paktíja bylo v bojích, které vypukly po odpálení sebevražedného atentátníka u základny NATO, zabito nejméně pět povstalců. Afghánistán se v posledních letech potýká se stoupající vlnou násilí, za nímž stojí povstalecké hnutí Tálibán.

Po posílení bezpečnostních sil v Afghánistánu dlouhodobě volá Severoatlantická aliance, zejména jí jde o experty na školení a výcvik afghánských sil. Česko by podle ministra obrany Alexandra Vondry mělo příští rok posílit kontingent v Afghánistánu o 170 až 180 vojáků na zhruba 720 či 730. Nicméně v roce 2012 by počet českých vojáků v této násilnostmi sužované asijské zemi měl klesnout na přibližně 620.