Bývalý islandský premiér jde kvůli finanční krizi před soud

Reykjavík - Islandský parlament těsným poměrem hlasů vydal bývalého premiéra Geira Haardeho zvláštnímu soudu kvůli jeho roli před kolapsem islandských bank v roce 2008. Soud rozhodne, jestli s ním zahájí proces kvůli zanedbání povinností. Expremiér pochybení odmítá, hrozí mu ale pokuta a až dva roky vězení. Zvláštní soud, zřízený v roce 1905 pro souzení ministrů, se sejde ve své historii vůbec poprvé. Devětapadesátiletý Haarde stál v čele islandské vlády od června 2006 do února 2009.

Vyšetřovací komise chce před soud postavit také bývalou ministryni zahraničních věcí Ingibjörg Sólrún Gísladóttirovou a bývalé ministry financí a obchodu Árniho Mathiesena a Björgvina Sigurdssona.

Islandská finanční krize propukla na podzim 2008, kdy v zemi zkrachovaly všechny přední banky a zhroutila se islandská koruna. Ostrovní republika stála na pokraji finančního bankrotu, který se podařilo odvrátit výraznými škrty ve státním rozpočtu a půjčkou od Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Letos v dubnu obvinila komise, která má na starosti vyšetřování příčin krize, Haardeho, šéfa islandské centrální banky Davída Oddssona a několik dalších politických a ekonomických představitelů z nedbalosti. Podle vyšetřovatelů se hlavní tři islandské banky v poměrně malé státní ekonomice příliš rozrostly, čemuž prý měla vláda včas zabránit.

Island
Zdroj: ČT24