Světlana přináší světlo do života postižených

Petrohrad – Odhaduje se, že v Rusku žije asi 13 milionů lidí s postižením. Stát jim nabízí jen minimální pomoc a podporu. Mnozí žijí zavření doma, protože život na ulici nezvládají. Pomoc jim nabízí mezinárodní komunita Camphill, v jejíchž vesnicích žijí zdraví lidé společně s handicapovanými. Jedna z takových obcí - Světlana - leží v Leningradské oblasti u Ladožského jezera asi 150 km od Petrohradu. Před osmnácti lety ji založila norská dobročinná organizace. Funguje díky darům převážně zahraničních sponzorů.

Vesnice Světlana má jen čtyři domy, stodoly, farmu, zahradnictví a saunu. Žije tu kolem čtyř desítek lidí, z toho je asi polovina postižených. Obec je součástí mezinárodní komunity Camphill, která má osady všude ve světě. V Rusku je jediná a jako dobrovolník tu může pracovat každý. Šedesátihektarový pozemek stát pronajímá zadarmo. Co si vesničané nevypěstují, zaplatí dobročinné dary. Každý zná svůj úkol.

Pro chudé rodiny mohou být postižené děti zátěží. Lékaři doporučují nechat je v přeplněných ústavech, kde se jim dostává jen malé pozornosti. Zájem o Světlanu je velký, místo omezené. „Lidé nám píší, jestli máme místo pro syna nebo dceru. Když ano, vezmeme ho, abychom zkusili, jestli zapadne,“ říká Sara Hagnauerová, koordinátorka projektu Camphill Světlana.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)