Pokojská: Strauss-Kahn řekl, že jsem krásná. Pak zaútočil

Washington - Pokojská, která obvinila Dominiqua Strausse-Kahna z pokusu o znásilnění, poprvé poskytla rozhovory. Svou verzi událostí z 14. května popsala dvaatřicetiletá žena původem z Guineje americkému magazínu Newsweek a televizi ABC News. Strauss-Kahnovi právníci tyto rozhovory označili za „nepěkný cirkus“, jehož cílem je ovlivnit veřejné mínění.

Nejznámější pokojská na světě promluvila. Nifissatou Diallová řekla, že ji nahý Strauss-Kahn napadl, když vstoupila do jeho pokoje, aby uklidila. Měl jí říct, že je krásná, a zaútočit na ni, i když se bránila. Celý incident podle ní netrval déle než patnáct minut. Útokům Strausse-Kahna, který je menší než ona, se celou dobu úspěšně bránila a nakonec se jí podařilo utéct.

Nifissatou Fialková:

„Chci spravedlnost. Chci, aby šel do vězení. Chci, aby věděl, že jsou místa, kde nemůžete využít svých peněz, kde nemůžete využít své moci, abyste udělali něco takového.“

Vyšetřovatelé původně důkazy považovali za přesvědčivé a její výpověď za věrohodnou. Pak ale vyšly najevo některé její lži ve výpovědi pod přísahou a podle médií lhala i americkým imigračním a daňovým úřadům. Vyšetřování zatím běží dál. Další soudní stání je plánované na 1. srpna.

Reportáž Jaroslava Zouly (zdroj: ČT24)