Obama: Co jsem slíbil, to jsem skoro splnil

Washington - Americký prezident Barack Obama prohlásil, že se mu za dva roky od zvolení podařilo prosadit 70 procent slibů z předvolební kampaně. Současně přiznal, že svoje záměry nedokázal dobře vysvětlit veřejnosti. Obama má nyní rekordně nízkou popularitu. Pro druhou polovinu funkčního období navíc hrozí, že republikáni po volbách ovládnou Sněmovnu reprezentantů.

„Splnili jsme 70 procent věcí, o nichž jsem mluvil v kampani. A doufám, že po dobu, co budu prezidentem, budu mít šanci pracovat i na těch zbývajících 30 procentech,“ řekl Obama v rozhovoru pro New York Times Magazine. Americký prezident nicméně připustil, že dostatečně nevysvětlil své záměry veřejnosti.

Také se prý dopustil taktických chyb při prosazování některých zákonů. Jako příklad uvedl balíček pro podporu ekonomiky, který navrhl už s daňovými úlevami. „Možná daňové úlevy neměly být součástí toho balíčku a měl jsem nechat republikány trvat na tom, aby se snížily daně. Potom bychom to vyložili jako kompromis obou stran,“ řekl Obama.   

Obama se potýká s rekordně nízkou podporou u veřejnosti. V druhé polovině jeho volebního období mu navíc hrozí, že ztratí nadvládu nad Sněmovnou reprezentantů, což by mu zkomplikovalo další prosazování reforem.