Newyorské radnice nápor vdavekchtivých homosexuálů zvládly

New York - Historicky první sňatek homosexuálů byl v americkém státě New York uzavřen dnes krátce po půlnoci místního času, kdy vstoupil v platnost odpovídající zákon. New York je šestým a zatím zdaleka nejlidnatějším americkým státem, který sňatky mezi osobami stejného pohlaví legalizoval.

Legalizaci umožnil zákon, který před měsícem schválil Senát amerického státu New York těsnou většinou. Jen ve městě New York plánovalo uzavřít sňatek hned první možný den kolem 823 párů. Úřady totiž učinily výjimku a umožnily oddávání i v neděli. První páry přišly ještě za tmy a čekaly na svůj slavný den v dlouhých frontách. Neodradilo je ani vedro, které v posledních dnech rozpálilo město. V New Yorku tak padl rekord v počtu svateb v jediném dni. Předchozí rekord se 621 svatbami byl vytvořen 14. února na svatého Valentýna v roce 2003.

„Dosáhli jsme splnění skutečného amerického snu, nyní se s námi jedná jako s každým jiným a jsme pod ochranou i všech zákonů,“ prohlásily první oddané Američanky Kitty Lambertová a Cheryle Ruddová, které si své ano řekly u Niagarských vodopádů na severozápadě státu. Již předtím obě prohlásily, že jejich sňatek představuje zásadní milník pro práva homosexuálů v USA. Ženy spolu žijí již více než deset let, z předchozích manželství mají dohromady pět dětí a obě jsou již i babičkami.

New York povolil sňatky homosexuálů
Zdroj: ČTK/AP/Jason DeCrow

Vzhledem k očekávanému náporu newyorská radnice původně chtěla uspořádat loterii, v níž by byli šťastlivci vylosováni. Nakonec k tomu ale nemusela sáhnout i proto, že hodně párů se na poslední chvíli rozhodlo svatbu o pár dní odložit. Více než 40 dalších párů si řekne své ano u Niagarských vodopádů v pondělí. V několika městech ale proti těmto svatbám protestovaly tisíce lidí.

Podle odhadů přinese legalizování homosexuálních sňatků během příštích tří let na poplatcích do státní pokladny asi 400 milionů dolarů (asi 6,7 miliardy korun). Legální sňatky mohou homosexuálové uzavřít v USA například již ve státech Connecticut, Massachusetts či New Hampshire.