Američtí homosexuálové budou moci sloužit v armádě

Washington  - Americký prezident Barack Obama dnes oznámil, že dal zelenou k definitivnímu zrušení pravidla, které skoro dvacet let znemožňovalo osobám s homosexuální orientací sloužit v armádě. Zákon byl diskriminační a prezident řekl, že už informoval Kongres, že byly splněny podmínky pro jeho zrušení.

Platnost zákona, který nutil homosexuální vojáky skrývat svou orientaci pod hrozbou vyřazení z armády, skončí jednou provždy do 60 dní, 20. září letošního roku. Předpokládá se, že Bílý dům k tomu vydá zvláštní prohlášení. 

Obama tak splnil jeden ze svých předvolebních slibů. Zákon z roku 1993 umožňoval homosexuálním vojákům sloužit v armádě pouze pod podmínkou, že se k opačné orientaci nepřiznají. Na ni se sice nikdo nesměl ptát, pokud ale vyšla najevo, armáda dotyčné jedince většinou ze služby vyřadila. Obama to považoval za diskriminační a během prezidentské kampaně, kterou podpořilo mnoho vlivných homosexuálů, nejednou slíbil, že pokud se dostane do Bílého domu, s diskriminací gayů a lesbiček v armádě skoncuje. 

Zákon, který umožňuje homosexuálům sloužit v americké armádě, jen pokud svou orientaci tají, podepsal prezident Bill Clinton. Následně slíbil, že pravidlo „na nic se neptat, nic neříkat“ zruší, ale narazil na odpor v armádě i v Kongresu, který normu schválil.

Obama tento problém konzultoval s vedením armády, které nakonec přesvědčil o své pravdě. Podle statistik žije v USA na milion leseb a gayů, kteří v minulosti sloužili v americké armádě. V současnosti je v ní odhadem kolem 65 000 mužů a žen s homosexuální orientací.