Kellyho smrt byla sebevražda, říká odtajněná zpráva

Londýn - Zbrojní expert David Kelly, který byl v roce 2003 v centru polemiky kolem britského zveličování iráckého nebezpečí, spáchal sebevraždu. Potvrzuje to lékařská zpráva, kterou dnes odtajnila britská vláda. Podle zprávy si Kelly podřezal žíly a spolykal prášky. Není prý žádný náznak toho, že se stal obětí nějakého útoku nebo že by jeho tělo někdo nějak dopravil do lesa poblíž jeho bydliště v jižní Anglii, kde bylo objeveno.

V srpnu devět britských expertů vyzvalo k soudnímu vyšetřování kauzy, protože oficiálně uváděná příčina smrti se jim s ohledem na to, co bylo zveřejněno, zdála „velmi málo pravděpodobná“. Objevily se pochybnosti ohledně toho, zda šlo skutečně o sebevraždu.

Kelly byl v červenci 2003 nalezen mrtev poté, co byl identifikován jako zdroj informací stanice BBC o tom, že vláda tehdejšího premiéra Tonyho Blaira zveličovala nebezpečí představované Irákem, aby ospravedlnila britskou účast na útoku na Irák. Kelly, vládní expert na zbraně hromadného ničení, působil také jako zbrojní inspektor OSN v Iráku. Jeho smrt vyvolala jednu z největších krizí, jaké Blair čelil. Blair byl vyzýván k demisi.

Vláda se tehdy navíc místo pro běžné soudní vyšetřování rozhodla pro veřejné vyšetřování Kellyho smrti. Lord Hutton, který ho vedl, došel ve zprávě zveřejněné v lednu 2004 k závěru, že Kelly si podřezal žíly a současně si vzal lék proti bolesti Coproxamol.