Katolický kněz Robinson dostal za zneužívání 21 let

Londýn – Na 21 let poslal dnes birminghamský soud do vězení bývalého katolického kněze Jamese Robinsona za zneužívání mladistvých, kterého se dopustil v letech 1959 až 1983. Soud označil 73letého odsouzeného za manipulativního člověka, který neváhal zneužít svého postavení a důvěry mladých chlapců. Robinson původně před spravedlností utekl do USA, odkud byl loni vydán do Británie.

Soud Robinsona uznal vinným z 21 případů obtěžování. Bývalý kněz, který dříve pracoval také jako boxer nebo kovář, všechna obvinění popírá. Jeho případ se dostal do popředí zájmu během nedávné návštěvy papeže Benedikta XVI. v Británii, kdy na něj upozorňovala americká organizace Snap, která hájí práva obětí sexuálního obtěžování kněžími. Sdružení také vyzývalo možné další oběti, aby se přihlásily a svědčily proti němu.

Soudce Patrick Thomas:

„Prohřešky, kterých jste se dopustil, jsou obzvláště zvrhlé a způsobily poškozeným osobám rozsáhlou újmu s dlouhotrvajícími - a můžeme jen doufat, že ne s trvalými – následky.“

Robinson uprchl v roce 1985 do Spojených států poté, co proti němu byla vznesena první obvinění. Odtud se i přes naléhání katolické církve odmítal vrátit. Loni byl vydán zpět do vlasti na žádost britských úřadů.