Islamisté popírají, že by byl v Somálsku hladomor

Mogadišo - Islamističtí rebelové z hnutí Šabáb odmítají deklaraci OSN, že dva regiony na jihu Somálska postihl hladomor. Podle nich se ze strany Spojených národů jedná o čistou propagandu. V zemi sice panuje sucho, ale nejedná se o hladomor, prohlášení OSN je stoprocentně mylné a podle hnutí má politické pozadí. Mluvčí hnutí uvedl, že nadále platí zákaz přístupu humanitárních organizací do oblastí, které má pod kontrolou.

„Skupiny dříve zakázané nejsou vítány v oblastech, které jsou pod naší kontrolou,“ prohlásil mluvčí organizace pro somálský rozhlas.

Jiný představitel Šabábu, který se vyjádřil za podmínky zachování anonymity, ve středu naopak postoj OSN přivítal. „Označení situace za hladomor v těchto regionech Somálska vítáme a rádi bychom, aby se k obyvatelům dostala pomoc,“ citovala prohlášení AFP.

V roce 2009 zakázal Šabáb činnost několika humanitárních organizací včetně Světového potravinového programu. OSN pak pokračovala v práci v hlavním městě Mogadišo.

Hnutí Šabáb, které je odnoží teroristické sítě al-Káida, bylo založeno v roce 1998 a chce v Africkém rohu vytvořit islámský stát. Jak připomíná agentura DPA, v minulosti rebelové ničili, kradli a případně dále prodávali humanitární pomoc či příležitostně požadovali od organizací OSN i takzvané bezpečnostní poplatky.

Obrovské sucho postihlo podle OSN v oblasti Afrického rohu 12 milionů osob. V Somálsku, kde krizi zhoršuje nepřestávající občanská válka, označila OSN ve středu dva regiony na jihu za oblasti postižené hladomorem. Oba dva, Bakool i Lower Shabelle, jsou kontrolovány radikálními islamistickými milicemi Šabáb.