Ruskou černomořskou flotilu čeká modernizace

Moskva - Rusko se chystá rozšířit svou černomořskou flotilu o 18 nových lodí, včetně šesti ponorek. Cestu k modernizaci zanedbané flotily otevřela dubnová přelomová dohoda mezi Ruskem a Ukrajinou, díky níž se pronájem sevastopolské základny Rusku prodlužuje o 25 let, a Ukrajina za to bude mít o třetinu nižší ceny zemního plynu. Detaily ohlášených plánů na rozšíření flotily ale Rusko zatím nezveřejnilo a velení vojenského námořnictva se k této zprávě agentury Interfax nevyjádřilo.

Rusko už delší dobu dává najevo, že plánuje rozsáhlou celkovou modernizaci armády a nehodlá se vyhýbat - poprvé v ruských a sovětských dějinách - ani nákupu zbraní v zahraničí. Příkladem je francouzská vrtulníková loď Mistral, o jejíž nákup má Moskva velký zájem.

Reforma ruských ozbrojených sil už začala územním přeskupením hlavních vojenských okruhů a modernizací systému velení. Očekává se, že v příštích letech uvolní Rusko na přezbrojení desítky miliard rublů.

Na Krymu se má podle Interfaxu do roku 2020 objevit šest nových fregat a šest dieselových ponorek. Podle ukrajinského tisku je mají doplnit i dvě vrtulníkové lodě Mistral. Loďstvo má dostat modernizované bombardéry Su-24M a místo hasičských letadel Be-12 modernější Il-38.

Prodloužení pronájmu krymské vojenské základny o dalších 25 let se letos na jaře stalo symbolem výrazného oživení ukrajinsko-ruských vztahů po nástupu nové ukrajinské vládní garnitury, v jejímž čele stojí prezident Viktor Janukovyč. V předchozím období, za vlády prozápadního prezidenta Viktora Juščenka, se Kyjev ve svých diplomatických, ale i vojenských aktivitách orientoval spíš na Západ.

Od zániku SSSR počátkem 90. let pověst ruské černomořské flotily výrazně upadla, protože Moskva neměla dostatek prostředků na její udržování. Výzbroj zastarala, na základně je padesátka plavidel, z nichž čtyři pětiny jsou podle ruského tisku již odepsané.

Ruská vojenská flotila
Zdroj: ČT24