Nad Atlantikem se vytvořily tropické bouře Shary a Tomas

Washington - Nad Atlantským oceánem se dnes vytvořily tropické bouře Shary a Tomas. Shary ohrožuje Bermudy, které by měla zasáhnout v noci na sobotu. Tomas se zformoval jižně od Barbadosu a varování před bouří kvůli němu vydaly vlády ostrovních států Malých Antil, uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

Shary je 18. pojmenovanou bouří letošní atlantické sezony. Dnes večer SELČ se pohybovala 115 kilometrů jižně od Bermudských ostrovů a postupovala k severovýchodu. Provázel ji vítr o rychlosti 100 kilometrů v hodině a podle NHC může Shary ještě mírně zesílit. Neočekává se však, že by nabrala intenzitu hurikánu.

Na Bermudách byly zrušeny všechny lodní spoje

Meteorologové předpokládají, že Shary přinese na Bermudy bouřlivé počasí, prudký vítr a přibližně 50 milimetrů srážek. Zdejší vláda už zrušila veškeré lodní spoje mezi ostrovy a vyzvala obyvatele, aby upevnili své lodě a sami se ukryli do bezpečí.

Bouře Tomas se vytvořila 320 kilometrů jihovýchodně od Barbadosu. Bouře postupuje k západu a provází ji vítr o rychlosti 65 kilometrů v hodině. Meteorologové z NHC ale očekávají, že Tomas nad mořem zesílí a v neděli se změní na hurikán.

Letošní hurikánová sezona nad Atlantickým oceánem je proti jiným rokům velmi aktivní. Vytvořilo se už 19 bouří, z toho deset nabralo sílu hurikánu. Nenapáchaly ale zatím velké škody.