Nebylo dost důkazů, že Képíró za války vraždil

Budapešť – Maďarský soud neměl dostatek důkazů na to, aby mohl odsoudit někdejšího důstojníka maďarského četnictva Sándora Képíróá za podíl na masakru v Novém Sadu v roce 1942. Képíró byl proto už včera zproštěn všech obvinění, dnes soudce Béla Varga při čtení rozsudku své rozhodnutí zdůvodnil. Prokuratura už oznámila, že se proti verdiktu odvolá.

„Nenašly se dostatečné důkazy proti obžalovanému, zato se objevilo značné množství pochybností a nejistot. Za těchto podmínek soud musel Képíróa propustit pro nedostatek důkazů, ale nikoli proto, že by se zločin nestal,“ řekl soudce. 

Státní zástupce Zsolt Falvai, který požadoval pro Képíróá doživotí, už oznámil, že se proti rozsudku odvolá: „Rozsudek je nepodložený, nedůsledný v odůvodněních, a proto podávám odvolání.“ 

V roce 1939 byl ve svých 24 letech Sándor Képíró povolán k maďarskému četnictvu. Po německé okupaci narukoval do vojvodinského města Novi Sad, které bylo součástí oblasti Bačka. V roce 1942 se v Bačce odehrály masakry civilního obyvatelstva. Maďarské četnictvo se mstilo za to, že zdejší obyvatelé pomáhali srbským partyzánům. Zabito bylo přes 4 200 Srbů, Židů, Romů a příslušníků dalších národností. Jen v samotném Novém Sadu zahynulo v lednu 1942 během tří dní přes 1 200 lidí. 

Képíró byl kvůli masakru odsouzen už za války, desetiletý trest ale ukončilo obsazení Maďarska nacistickým Německem. Před druhým rozsudkem utekl do Argentiny a do Maďarska se vrátil až v roce 1996. Jeho stopu v roce 2006 v Budapešti objevil nynější šéf Střediska Simona Wiesenthala Efraim Zuroff.