Velká změna pro Barmu: První parlamentní volby po dvaceti letech

Rangoon - Barmu čekají v neděli první parlamentní volby po dvaceti letech. Ty poslední v roce 1990 vyhrála opozice. Vládnoucí vojenská junta ale výsledky neuznala a opoziční politička Su Ťij z posledních dvou desítek let 15 strávila v domácím vězení. Teď se armáda pokouší ukázat světu lepší tvář. Podle pozorovatelů si ale výsledky hlasování pohlídá. Vojenský režim trvá v zemi bezmála 50 let.

Předvolební kampaň je v plném proudu, ale vypadá spíše jako kampaň jedné strany. Strany jednoty a rozvoje, která je podporována vládnoucí vojenskou juntou a má tedy nejvíce finančních prostředků na svoje propagační aktivity. Ostatní strany jsou tak znevýhodněné, mají například nárok jen na 15 minut ve vysílacím čase národní televize. Navíc vše probíhá v atmosféře zastrašování, řada kandidátů těchto stran dostává výhrůžky, někteří z nich byli dokonce napadeni.

Těchto voleb se účastní něco málo přes třicet stran, mimo již zmiňované Strany jednoty a rozvoje se voleb také účastní odnož demokratické strany političky Su Ťij, která se voleb účastnit nemůže, protože byla rozpuštěna. Je zde i několik menších stran nezávislých na armádě, které doufají, že se alespoň několik jejích kandidátů do parlamentu dostane. Doufají tak, že tím by byl položen počátek období změn a pevně věří, že by to mohlo vést k pomalé demokratizaci země.