V Itálii zemřel v 86 letech válečný zločinec Michael Seifert

Řím - V Itálii zemřel v noci na dnešek ve věku 86 let nacistický zločinec Michael Seifert přezdívaný bestie z Bolzana. Seifert, který pocházel z Ukrajiny, se ke konci druhé světové války dopustil jako příslušník německých SS řady válečných zločinů. V jihoitalském vězení Santa Maria Capua Vetere si odpykával doživotní trest. Jeho smrt potvrdil agentuře ANSA jeho advokát. Podle vězeňských úředníků, kteří hovořili s agenturou AP pod podmínkou anonymity, zemřel v římské nemocnici Caserta, kde byl hospitalizován poté, co minulý měsíc ve věznici upadl.

Seifert žil od roku 1951 v Kanadě a kanadské občanství získal díky ukrajinskému původu. Během pozdějšího vyšetřování doznal, že za války sloužil jako strážný ve vězeňském zařízení vedeném SS, účast na krutostech ale odmítal. Vojenský tribunál ve Veroně jej odsoudil v nepřítomnosti už v roce 2000 za devět prokázaných vražd. Až o osm let později se ale podařilo odstranit všechny překážky bránící jeho vydání z Kanady.

Svědecké výpovědi před soudem prokázaly, jak krutě někdejší nadporučík SS přistupoval k Židům, členům italského odboje i zadrženým německým zběhům dočasně vězněným u Bolzana. Nechal třeba zemřít hladem patnáctiletého chlapce, bil vězně, než je zastřelil, mučil vězeňkyni, než ji společně s její dcerou zabil. Bylo údajně dokonce popsáno několik případů, kdy Seifert vydloubl vězňům oči.