Obama je zpět ve „své“ Indonésii

Jakarta - Americký prezident Barack Obama dnes během návštěvy Indonésie řekl, že snaha Spojených států zlepšit vztahy s muslimským světem je míněna vážně. Lepší vztahy s muslimským světem by podle Obamy mohly zlepšit bezpečnost USA. Obama se v Indonésii vyjádřil také k volbám v Barmě, když řekl, že hlasování nebylo ani svobodné ani spravedlivé.

Na společné tiskové konferenci s indonéským prezidentem Susilem Bambang Yudhoyonem vyjádřil Obama přesvědčení, že Spojené státy jsou na správné cestě k lepším vztahům s muslimským světem. Zároveň ale uznal, že nebude možné úplně odstranit veškerou nedůvěru a některá nedorozumění.

Média zdůrazňují, že jde svým způsobem o Obamův návrat do Indonésie; nynější americký prezident v zemi prožil v dětství čtyři roky. Jeho zvolení do nejvyšší funkce ve Spojených státech vyvolalo mezi Indonésany velké nadšení, to ale během uplynulých dvou let Obamova prezidentování značně ochablo.

Barack Obama na návštěvě Indonésie (zdroj: ČT24)

Barack Obama, americký prezident

„Snažíme se stavět mosty a rozšiřovat vazby s muslimskými zeměmi tak, aby se netýkaly pouze bezpečnosti. To je sice důležitá oblast, ale lidé se zajímají i o jiné věci. Čím širší naše vztahy budou a čím více kontaktů mezi lidmi obsáhnou, tím větší bude vzájemná důvěra a porozumění mezi USA a muslimským světem.“

Vzhledem k mračnům popela, která svými erupcemi vyvrhuje do ovzduší sopka Merapi na ostrově Jáva a ohrožuje tak letový provoz kolem Jakarty, bude prezidentův středeční odlet z Indonésie o dvě hodiny uspíšen.

Proto je také nejistý jeho středeční program, z něhož byla vypuštěna návštěva hřbitova hrdinů v Jakartě. V agendě ale zůstává návštěva největší mešity jihovýchodní Asie, kde by měl americký host přednést řeč na podporu umírněných forem islámu. Americký prezident tak chce znovu vyjádřit, že politika jeho země není namířena proti islámu jako takovému, ale proti radikálům, kteří toto náboženství zneužívají k ospravedlňování teroristických útoků.

Barack Obama v Indonésii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP