Kmenové buňky bojují proti nádorům mozku

Los Angeles - Kalifornští lékaři poprvé na člověku vyzkoušeli nový postup léčby mozkových nádorů. Slibuje, že by mohl být velmi účinný. Nedaleko Los Angeles probíhá nadějný výzkum zaměřený na jeden z nejčastějších nádorů mozku zvaný glioblastom. Lékaři dosud nenašli způsob, jak s pomocí chemoterapie účinně proniknout k nádoru, což by se nyní mohlo změnit. Do mozku vpraví miliony kmenových buněk se speciálním enzymem, které se na nádor napojí. Pomocí léku pak aktivují enzym a cílená chemoterapie může začít.

„Chemoterapie nikdy nezasáhne celé tělo. Naše metoda se zaměřuje přesně na ta místa, kde jsou rakovinné buňky. Takhle můžeme omezit řadu vedlejších účinků,“ uvedla lékařka z nemocnice City of Hope v kalifornii Karen Aboodyová.

Metoda fungovala na laboratorních myších. Na člověku ji dosud nikdo nevyzkoušel. „Je to jako první krok na Měsíci, ale mohl by to být slibný začátek,“ řekla Aboodyová.

Pacientům s nádory mozku svítá naděje (zdroj: ČT24)

Jednou z pacientek je i Jenn Vonckxová. Před třemi týdny se dozvěděla, že lékaři nevědí, jak dál, že víc udělat nemohou a že jí s mozkovým nádorem v jejím stádiu zbývají dva měsíce života. Nyní má však šanci. Potrvá měsíce, než lékaři zjistí, jestli se Jenn zapíše do dějin lékařství. Pokud ano, mohl by tento postup léčby mozkových nádorů pomoci tisícům pacientů. Jen ve Spojených státech slyší od lékařů každý rok 23 000 lidí, že mají nádor na mozku. Více než polovina z nich zemře.