V Indii každoročně umírají miliony dětí, většina zbytečně

Dillí – Indie trpí zdaleka nejvyšší dětskou úmrtností na světě. Například v roce 2005 v zemi zemřelo 2,35 milionu dětí mladších pěti let. Podle výzkumu zveřejněného odborným časopisem The Lancet se ale u více než 60 procent případů mohlo úmrtím pomocí lékařských prostředků zabránit. Příčiny smrti těchto dětí byly zápal plic, předčasný porod s nízkou porodní váhou, průjmová onemocnění, infekce novorozeňat, udušení při porodu nebo poporodní trauma.

„Každé z těchto zásadních příčin se dá zabránit nebo jí lze čelit vysoce efektivními nebo široce využitelnými prostředky, jako je předporodní péče,“ podotýká se ve výzkumu, který si objednal indický ústřední matriční úřad. Indické úřady přitom doufají, že vysokou míru úmrtnosti by mohla omezit například zvýšená péče o novorozeňata a těhotné či přidání nových vakcín do státního imunizačního programu.

Výzkumníci prošetřovali příčinu téměř 25 tisíc případů úmrtí dětí pomocí dotazníků v jednotlivých rodinách. Lékaři poté na základě odpovědí přiřazovali jednotlivým případům důvod úmrtí. Zjistili tak, že drtivá většina dětí zemřela doma bez toho, aby se jim dostalo lékařské péče.

Indické holčičky umírají častěji

Úmrtnost dívek do pěti let je v zemi v průměru o 36 procent vyšší než u chlapců. Pětkrát více umíralo holčiček na zápal plic a čtyřikrát více na průjmová onemocnění. Důvodem je tradiční větší starostlivost o chlapce než o dívky, které jsou daleko méně brány k lékaři nebo podstupují méně vakcinací.

Indie je s 1,173 miliardy obyvatel druhou největší zemí na světě. Dětí do věku 14 let v zemi žije více než 300 milionů. Celková míra úmrtnosti je zde 7,53 úmrtí na tisíc obyvatel, na každých tisíc porodů ale přitom připadá více než 49,13 úmrtí novorozenců. Střední délka života je v Indii odhadována zhruba na 66 let.

V současnosti v Indii probíhá celkové sčítání všech obyvatel.