Sarkozy přijal demisi vlády premiéra Fillona, chystá změny v kabinetu

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy přijal očekávanou demisi premiéra Françoise Fillona a jeho vlády, dnes večer to uvedla prezidentova kancelář. Otevřela se tak cesta ke změnám v kabinetu, které bylo ohlášeny už před několika měsíci. Sarkozy v červnu oznámil, že tak učiní hned po prosazení důchodové reformy, což se nedávno stalo. Změnami ve vládě se prezident snaží posílit svou pozici u pravicových voličů před prezidentskými volbami v roce 2012, ve kterých by chtěl usilovat o druhý pětiletý mandát.

Podle agentury AFP vyplývá demise z běžného postupu v souladu s ústavou. Jde o první etapou ke změnám ve vládě, které byly ohlášeny už před pěti měsíci a které se podle vládních zdrojů a zdrojů ze Sarkozyho vládní strany UMP uskuteční v pondělí.

Sarkozy dnes podle AFP narychlo jednal s Fillonem a rozhodl se zahájit
proces změn ve vládě trochu dříve. Učinil tak s ohledem na to, že bývalý
premiér Alain Juppé krátce předtím nepřímo veřejně potvrdil, že bude členem
připravované nové vlády, jak se spekulovalo v médiích. Podle vládních
zdrojů by se měl stát ministrem obrany.

Podle dosavadních poznatků a zpráv také téměř jisté, že se Fillon opět stane premiérem. Stejně tak se počítá s odchodem ministra zahraničí Bernarda Kouchnera, jediného levicového člena kabinetu, kterého by měla nahradit Christine Lagardeová, která nyní řídí resort hospodářství.