Přední členka Murdochova impéria Brooksová zatčena

Londýn - Britská policie dnes v rámci vyšetřování aféry s odposlechy a podplácením zadržela Rebeku Brooksovou, bývalou ředitelku britské divize mediálního impéria australského magnáta Ruperta Murdocha. Šéf opozičních labouristů Ed Milliband krom toho žádá rozpuštění britské větve jeho impéria s odůvodněním, že na sebe strhla příliš velkou část moci.

Podle BBC je Brooksová ve vazbě. Je to desátý člověk, který byl v souvislosti se skandálem zadržen. Proti žádnému z nich však zatím nebylo vzneseno formální obvinění. Televizní stanice Sky, která taky patří Murdochovi, uvedla, že Brooksová byla zadržena v Londýně. Policie oznámila zadržení „třiačtyřicetileté ženy“ pro podezření z „podílu na zachycování komunikace a na korupci“. Ženu nejmenovala, ale věk i to, z čeho je podezřelá, odpovídají Brooksové.

Mluvčí Brooksové posléze oznámil, že šla na policejní stanici dobrovolně, aby tam pomohla s vyšetřováním. Zadržení nečekala. „Byla to předem domluvená schůzka,“ upozornil mluvčí bývalé ředitelky David Wilson.

Brooksová byla Murdochovou blízkou spolupracovnicí

V letech 2000 až 2003 pracovala jako šéfredaktorka listu News of the World, kolem kterého teď celý skandál vznikl. Později převzala vedení dalšího Murdochova bulváru The Sun a pak stanula v čele společnosti News International, která zastřešuje celou britskou část Murdochovy mediální říše. Z této funkce pod tlakem událostí v pátek odstoupila. V úterý by měla spolu s Murdochem a s jeho synem Jamesem vypovídat před parlamentní komisí, která skandál vyšetřuje.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Skandál kolem Murdochova mediálního impéria propukl poté, co vyšlo najevo, že News of the World dával odposlouchávat celebrity, oběti zločinů a pozůstalé po obětech teroristických atentátů a po vojácích padlých v Iráku a v Afghánistánu a platil policistům za informace. Dělo se to už v době, kdy ho vedla Brooksová.

Milliband volá po zrušení britské větve murdochovské říše

Předseda opoziční Labouristické strany Ed Milliband, stojící od vypuknutí skandálu v popředí ofenzivy proti Murdochovi, dnes uvedl, že britská divize jeho tiskové skupiny by měla být úplně rozpuštěna. 

Politici volají po omezení Murdochova vlivu

„Myslím, že taková koncentrace moci v rukou jednoho člověka je nezdravá a že vede ke zneužívání moci. Myslím, že je potřeba se pozorně dívat, když může jedna osoba ovládat 20 procent mediálního trhu. Tento druh koncentrace moci je opravdu nebezpečný,“ prohlásil Ed Milliband.

„Musíme se znovu zaměřit na pravidlo rozmanitosti. Zajistit, aby britský tisk byl různorodý. Potřebujeme, aby na britské mediální scéně soutěžilo mnoho různých společností.“

Šéf londýnské policie odstoupil kvůli spojení s bulvárem 

Kvůli svým údajným spojením na Murdochovy bulvární listy dnes odstoupil šéf londýnské policie Paul Stephenson. Může prý také za liknavé vyšetřování kauzy odposlechů. Stephenson ale veškerou vinu popírá.

Paul Stephenson
Zdroj: Sang Tan/ČTK/AP Photo

„Neměl jsem povědomí o skutečném rozsahu této neblahé praxe (nezákonných odposlechů iniciovaných bulvárem) ani o odporném způsobu výběru obětí tohoto odposlechu, který nyní vyplul na povrch,“ uvedl Stephenson v televizním prohlášení. „O svou bezúhonnost obavy nemám,“ dodal. Podle agentury Reuters je mu vytýkáno, že jeho podřízení brali peníze od Murdochova bulváru News of the World, a proto nevyšetřovali dost rozhodně případy nezákonných odposlechů.

Murdoch kvůli skandálu zastavil vydávání News of the World a musel se vzdát plánů na převzetí jedné britské televizní stanice. V sobotu a dnes formou inzerátů v britských listech požádal veřejnost o prominutí chybných kroků svých podřízených a slíbil spolupráci s vyšetřovateli. Praktiky jeho sdělovacích prostředků jsou předmětem vyšetřování i ve Spojených státech a v Austrálii.