Muž čekající na popravu 35 let zemřel z přirozených příčin

Dallas (USA) - Američan, který byl před 35 lety odsouzen k smrti, zemřel z přirozených příčin ve své cele v dallaské věznici. Informoval o tom dnes deník Houston Chronicle, podle kterého Ronald Chambers čekal na popravu nejdéle ze všech texaských vězňů. Přestože strávil pětapadesátiletý Chambers 35 let v cele smrti, kvůli právním odkladům nikdy nebyl stanoven termín popravy. Jeho obhájci navíc prosadili revizi procesu, při níž chtěli dosáhnout přehodnocení rozsudku na doživotní vězení bez možnosti podmínečného propuštění. Chambers měl stanout před soudem v září 2011.

Po Chambersovi se stal nejdéle čekajícím vězněm na popravu v USA Raymond Riles

Chambers v roce 1975 společně s dalším mužem přepadl pár amerických studentů. Muže zabili, ženu vážně zranili. Chambers byl za čin odsouzen k smrti, jeho společník k doživotnímu vězení. Po Chambersově smrti se vězněm, který v Texasu nejdéle čeká na popravu, stal šedesátiletý Raymond Riles. V cele smrti je od února 1976.

Několik desetiletí rozdílu mezi vynesením rozsudku smrti a vykonáním popravy není v USA běžné, v posledních letech na něj ale upozornilo několik případů. V červnu byl v Texasu popraven muž odsouzený k smrti v roce 1978. Před dvěma lety v Georgii popravili vězně, který na vykonání rozsudku čekal 33 let.

Spojené státy patří mezi 58 zemí světa, které vykonávají trest smrti. Společně s Japonskem jsou jedinou vyspělou zemí, která tento trest využívá. Většina amerických poprav se uskuteční v Texasu.