Zákaz kouření jde duševně nemocným Polákům doslova na nervy

Varšava - Polským psychiatrům se nelíbí nové předpisy výrazně omezující kouření na veřejných místech. Jejich pacienti, zejména schizofrenici, prý kvůli zákazu kouření trpí. V polských nemocnicích a jiných zdravotnických zařízeních se nově nesmí kouřit vůbec - ani například v jejich zahradách. Nesmějí vznikat ani oddělená místa pro ty, kteří by si chtěli zapálit.

„Části psychicky nemocných se nedá obvyklým způsobem vysvětlit, že nemohou kouřit,“ řekl v deníku Gazeta Wyborcza poslanec opozičního Svazu demokratické levice Marek Balicki, který je povoláním psychiatr. Pokud vláda nezmění protikuřácký zákon ve prospěch pacientů psychiatrických léčeben, chystá se jeho novelu napsat sám. Souhlasí s ním ředitel nemocnice pro duševně nemocné v Zombkách nedaleko Varšavy Waldemar Giza. „Pozemek nemocnice je velmi rozsáhlý, proč se nesmí kouřit ani na kousku trávníku se dá obtížně vysvětlit zdravým lidem, natož pak nemocným,“ uvedl. Tvrdí, že pacienti v jeho zařízení budou zákaz ignorovat, nebo budou utíkat pryč. Na uzavřených odděleních podle něho budou pacienti kouřit tajně někde v koutě nebo na toaletě, čímž se zvýší nebezpečí vzniku požáru.

Podle odborníků největším problémem je zákaz kouření pro pacienty se schizofrenií. Tabáku jich holduje až 90 procent. „Není úplně jasné, jak nikotin působí na činnost mozku, ale víme, že pacienti se schizofrenií vykouří o mnoho více cigaret než průměrný kuřák,“ řekl Aleksander Araszkiewicz, primář oddělení psychiatrie fakultní nemocnice v Toruni, který dříve býval šéfem Polského sdružení psychiatrů. Varuje, že zákaz kouření může u schizofrenika mít za následek dramatické zhoršení stavu.

Autoři nových protikuřáckých opatření, si myslí, že to psychiatři přehánějí a že většina nemocných zákaz dodržovat bude. Gazeta Wyborcza připomíná, že poslanci původně chtěli, aby v zákonu byla výjimka ze zákazu kouření pro psychiatrické léčebny, nebo aby kouření mohli povolovat lékaři. Tento návrh ale odmítli senátoři.