Nový přístroj zjednodušuje operaci oka. Mají ho i v Česku

Příbram - V příbramské nemocnici dnes poprvé v Česku předvedli veřejně operaci zadní části oka za pomocí nového unikátního přístroje Stellaris. V přímém přenosu ji v sále sledovalo padesát specialistů z celé republiky. Přístroj je totiž v oční chirurgii absolutní novinkou - zajišťuje rychlejší a bezpečnější průběh zákroku. „Pacient jakoby měl před okem pětikorunu. Výpadek v centru mu zabraňuje číst, vidět ostře,“ tvrdí oční lékař Michal Bodnár s tím, že pacient vidí pouze periferně. Jedná se o makulární díru neboli žlutou skvrnu.

Pomoct může jen speciální operace. Lékař pracuje přes šest desetin milimetru velký otvor. Uvnitř oka odstraní sklivec, membránu ze sítnice a nakonec otvor uzavře speciálním plynem. Celou dobu je pacient při vědomí, zákrok probíhá jen s lokálním umrtvením. Díky novému přístroji netrvá ani hodinu. „Jenom jsem cítil takový tlak, ale bolest ne,“ popisuje operaci Josef Breninger.

Přístroj Stellaris PC je jediný v republice a zatím pouze půjčený. Jeho cena se pohybuje od dvou do čtyř milionů korun. Je bezpečnější, rychlejší a šetrnější. Lékařům usnadňuje práci, protože s ním můžou operovat zadní i přední část oka. „Vznikne-li třeba komplikace při operaci šedého zákalu, jednoduchým přepnutím přístroje se může postupovat do operace zadního segmentu,“ říká Bodnár. Největší výhodou podle něj je, že se nemusí dlouze přestavovat celý operační sál.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

„Důležitá je bezstehová technika. Skutečně tam vstupujeme mikronástroji přes vstupní porty, takže operační rány se nešijí,“ dodává oční lékař Jan Dvořák. V Příbrami by se taková operace měla provádět od příštího roku. Nemocnice také bude jediným školícím centrem v České a Slovenské republice na přístroj Stellaris PC.