Potápěči se chystají vyzvednout ze dna Volhy 80metrový vrak Bulgarie

Moskva - Ruští potápěči se chystají vyzdvihnout vrak parníku Bulgaria, který se v neděli potopil na řece Volze. K tomu jim mají pomoct speciální jeřáby. Jde ale o choulostivou a nebezpečnou misi, 80metrový kolos totiž leží na boku ve skoro dvacetimetrové hloubce. Zastaralá loď vyrobená v roce 1955 v Československu se vydala na plavbu ve špatném stavu a s technickými závadami. Z 208 lidí na palubě neštěstí přežilo jen 79.

Celé operaci velí muž, který před jedenácti lety vedl potápěče po havárii jaderné ponorky Kursk. Podle odborníků ale bude scénář úplně jiný než v Barentsově moři. Parník nadzvihnou dva plovoucí jeřáby schopné unést až 700 tun a potápěči pod něj zasunou pontony. Průchody jim ale komplikuje nábytek sesypaný ke straně lodi. „Připravili jsme projekt a našli společnost, která loď vytáne. Veškeré potřebné zařízení máme,“ ujišťuje náměstek ruského ministra pro mimořádné situace Alexander Čuprijan. 

Příčina neštěstí zatím nebyla oficiálně potvrzena, loď ale byla stará 56 let a také notně zchátralá. Už kdy Bulgaria vyplouvala, tak jí nefungoval jeden z motorů a navíc byla přetížená. Bývalý kapitán lodin Jevgenij Meňajev tvrdí, že na špatný technický stav lodi upozorňoval už dříve. „Už v roce 2007 loď nebyla tři roky v servisu. Nebyla opravená ani natřená. Měli jsme velké problémy s motory a generátorem.“ S vedením společnosti se kvůli tomu ale jen pohádal. 

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Policie už zatkla členy společnosti, která loď pronajímala, i úředníka, který povolil plavbu. Provinil se i kapitán plavidla, který se ale při neštěstí utopil. „Mohl se zachránit stejně jako ostatní, kteří u něj byli. Byl dobrý plavec, ale prostě splnil povinnost do hořkého konce. Dělal maximum pro záchranu cestujících. Když viděl, že loď jde ke dnu, stoupl si ke kormidlu, chytl se ho, a tak zemřel,“ popisuje jeho manželka Taťána Ostrovskaja. 

Kvůli neštěstí lodi Bulgaria začínají Rusové ztrácet zájem o lodní dopravu. Všechny parníky sice projdou technickou prověrkou, málokdo ale čeká, že se něco zlepší. Lodní doprava by totiž potřebovala důkladnou modernizaci.