Vražda člena Kadyrovovy ochranky před vídeňským soudem

Vídeň – Ve Vídni začal proces se třemi muži, které žalobce viní z podílu na vraždě Umara Israjlova, bývalého osobního strážce čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. Podle rakouské policie může za tímto činem stát sám Kadyrov, který se chtěl zbavit nepohodlného svědka. On sám to ale odmítá. Ostře sledovaný proces u vídeňského trestního soudu doprovázejí přísná bezpečnostní opatření, zatím není jasné, kdy by mohl padnout rozsudek.

Sedmadvacetiletý Israjlov byl zastřelen ve Vídni 13. ledna 2009 za bílého dne na ulici. Tento někdejší člen čečenské prezidentské gardy a později kritik prezidentova režimu žádal v Rakousku o azyl. Stěžoval si také u Evropského soudního dvora pro lidská práva kvůli údajným zločinům a trýznění, které se děly na příkaz Kadyrova. Podle žalobce se pachatelé pokusili Israjlova unést, incident ale skončil vraždou.

Hlavním z trojice obžalovaných je pojišťovací makléř ze Sankt Pöltenu Otto K., který pochází z Čečenska. Podle žalobce snímky dokládají, že měl s Kadyrovem blízký vztah. Únos údajně zorganizoval a jeho provedení nařídil dalším mužům. Žaloba vychází z toho, že čečenský prezident rozhodl o násilném přivezení Israjlova do vlasti. Vídeňský zemský úřad na ochranu ústavy a boj s terorismem vidí v Kadyrovovi osobu, která tahala za nitky.

Na lavici obžalovaných usedli i další dva muži, kteří se podle státního zástupce na přípravě a provedení zločinu podíleli. Jako důkazy slouží třeba výpisy z mobilního telefonu. Střelec, který na Israjlova vypálil a zasáhl ho, uprchl. Nyní je údajně v Čečensku vysokým důstojníkem u policie či vojenským velitelem.

Státní zástupce Leopold Bien přednášel dnes obžalobu dvě hodiny. Podle obhájce hlavního obžalovaného Rudolfa Mayera se obžaloba skládá jen z dohadů a dovození. Případ byl prý jen čistě kriminální čin. Israjlov údajně zpronevěřil 300 000 eur a obžalovaní ho měli unést, aby prozradil, kde peníze jsou.