Obama dál lobbuje za START

Washington/New York – Americký prezident Barack Obama dál bojuje za schválení nové smlouvy START s Ruskem o omezení strategických jaderných zbraní. Chce dohodu schválit ještě do konce roku. Dnes se za své plány přimlouval u bývalých republikánských i demokratických bývalých ministrů obrany a zahraničí. Proti schválení smlouvy se staví někteří republikáni.

Americký prezident Barack Obama dnes označil schválení nové smlouvy START za nejvyšší prioritu bezpečnosti Spojených států. Chce to stihnout ještě do konce roku. Dnes se svým plánem seznámil bývalé ministry zahraničí a obrany. Schůzky se účastnila i někdejší šéfka americké diplomacie českého původu Madeleine Albrightová.

„Nejde o politiku. Jde o národní bezpečnost. Tuto věc nemůžeme zdržovat,“ prohlásil dnes Obama. Spojené státy si podle něj nemohou zahrávat s možností kontrolovat ruský strategický jaderný arzenál či ztratit podporu Ruska v otázkách národní bezpečnosti.

Obama se zejména obává, aby případné neschválení nepošramotilo vztahy s Ruskem. „Hluboce mne znepokojuje, že nová smlouva START může opět podkopat důvěru našich přátel a spojenců ve střední a východní Evropě,“ uvedl v prohlášení.

Nová smlouva START

…snižuje během příštích sedmi let stav strategických zbraní zhruba o třetinu, z nynějších 2 200 hlavic na 1 550 na každé straně. Rozšiřuje také možnosti ověřování stavu jaderných arzenálů.

Proti schválení nové smlouvy s Ruskem se ale staví část republikánů vedená senátorem Johnem Kylem. Dohoda jim přijde nevýhodná pro Spojené státy. Oslabí prý příliš jejich obranyschopnost. Ratifikaci proto podmiňují zárukami, že vláda zmodernizuje současný jaderný arzenál.

Rezervovaně se ke smlouvě navíc vyjádřil například i umírněný republikánský senátor George Voinovich, který v nedávných volbách již neobhajoval své místo. Podle něj USA musejí brát v úvahu i zájmy spojenců v NATO.

Ke schválení dokumentu je ve stočlenném Senátu USA potřeba alespoň 67 hlasů. Demokraté jich nyní mají 59. Od Nového roku, kdy Kongres poprvé po volbách zasedne v novém složení, jich budou mít se dvěma nezávislými senátory 53, a ratifikace smlouvy tak pro ně bude ještě složitější.

„Věřím, že bychom měli být schopni hlasy sehnat,“ doufá Obama. Podporu mu vyjádřil čelný republikánský člen senátního zahraničního výboru Robert Lugar, který je zastáncem smlouvy a váhání kolegů jej očividně frustruje. Podle něj by Senát měl o dokumentu hlasovat co nejdříve i přes jejich odpor.

Joe Biden a Barack Obama
Zdroj: J. Scott Applewhite/AP Photo