Američtí vojáci se začali stahovat z Afghánistánu

Kábul – Spojené státy stáhly z Afghánistánu prvních 650 vojáků. Mluvčí amerických sil v Afghánistánu Michael Wunn potvrdil, že jednotka už nahrazena nebude. USA mají v Afghánistánu asi 100 000 mužů, do konce příštího roku by jich měla třetina odejít. Poslední vojáci Afghánistán opustí do konce roku 2014, kdy plnou odpovědnost za bezpečnostní situaci v zemi převezmou afghánské síly.

Americké jednotky tvoří více než dvě třetiny mezinárodních sil v Afghánistánu, ještě letos by se mělo vrátit domů 10 tisíc vojáků. Což ovšem neznamená, že by boje v Afghánistánu ustávaly. Americká armáda se do válečných operací jen snaží více zapojovat místní vládní oddíly.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Afghánská armáda má tvořit páteř budovaného státu. Oficiálně 300 tisíc mužů, do bojů ale zasahuje jenom zlomek. Ochromují ji dezerce, krádeže, korupce. Je infiltrovaná bojovníky Tálibánu. Armáda je přitom jednou z nejlépe fungujících státních struktur. Třeba v policii je situace ještě horší, rekruti leckdy neumějí ani číst a psát. Prvních 111 afghánských policistů v minulém týdnu úspěšně dokončilo svou přípravu v Národním výcvikovém centru policie v afghánské provincii Vardak, na níž se od konce března podílí i 12 příslušníků české Vojenské policie. V dubnu tu zahájilo výcvik prvních 120 afghánských policistů a v současnosti se ve středisku připravuje téměř 900 dalších. V nejbližší době má k výcviku nastoupit 300 rekrutů.

Afghánští vojáci
Zdroj: ČT24