Osud novozélandských horníků nejistý, jejich čínští kolegové přežili

Wellington/Peking - Na Novém Zélandu čekají rodiny 29 zavalených horníků dál na jakoukoliv zprávu o jejich osudu. Muži jsou uvěznění v hloubce víc než dvou kilometrů od páteční exploze. Neví se ani, jestli jsou naživu. Záchranáři se zatím do šachet v obavách z dalšího výbuchu nevydali, začali ale vrtat patnácticentimetrový průduch, kterým by chtěli dovnitř spustit kameru a robota. Ten má prověřit hodnoty koncentrace nebezpečných plynů. Policie neztrácí naději, že havíři budou z dolu úspěšně zachráněni, poprvé ale připustila možnost, že všichni nemuseli výbuch přežít.

Robot poskytnutý novozélandskou armádou bude modifikován tak, aby bylo zaručeno, že nevyvolá jiskření, které by mohlo zapálit metan. „Pokud by někdo vstoupil do dolu, narušila by se rovnováha v tamní atmosféře a hrozila by další exploze,“ uvedl premiér John Key.

Na povrchu mezitím sílí zlost a frustrace vyvolávané váznoucími záchrannými pracemi a nejistotou ohledně osudu pohřešovaných horníků. Zaznívají i hlasy zpochybňující připravenost novozélandského důlního průmyslu - považovaného za jeden z nejbezpečnějších na světě - čelit podobným katastrofám. „Je to čas velké zkoušky a rodiny pociťují velkou míru strachu, obav a frustrace,“ řekl dnes na tiskové konferenci premiér.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Z dolu se po explozi sami zachránili 2 horníci. Podle svých slov křičeli, ale v podzemí jim nikdo neodpověděl. „Ztratil jsem vědomí, pak si vzpomínám, že mě někdo táhnul asi 300 metrů. Probral jsem se. Pak jsme se opírali jeden o druhého a dostali jsme se ven,“ líčí Russel Smith. Mezi pohřešovanými jsou kromě Novozélanďanů také 2 Britové, 2 Australané a Jihoafričan, nejmladšímu je sedmnáct, nejstaršímu šedesát dva.

Čínští horníci jsou zachráněni

Čínští kolegové novozélandských havířů jsou na tom podstatně lépe. Všech 29 horníků, které v neděli uvěznila voda v malém uhelném dole Pa-tchien v provincii S'-čchuan na jihozápadě Číny, už dostali záchranáři v pořádku na povrch. Dvaadvacet horníků - a sedmičlenný tým záchranářů, kteří tam uvázli při prvním pokusu o záchrannou akci - strávilo v chodbě zaplavené podzemní vodou víc než 24 hodin.

Vyproštění horníci byli na nosítkách jeden po druhém nakládáni do sanitek a odváženi k lékařskému ošetření. Na povrchu zachráněné bouřlivě vítal početný dav včetně jejich příbuzných.