Při nehodě autobusu v Egyptě zraněni dva lidé z Česka

Káhira – V sobotu havaroval v egyptském letovisku Hurgada autobus s turisty. Při nehodě zemřelo 8 lidí, dalších 40 jich bylo zraněno. Dnes se zjistilo, že v autobuse byli i dva lidé z Česka. Oba utrpěli středně těžká zranění. Nepotvrdila se tak původní informace, která vylučovala, že by byli v autobuse čeští občané.

Mladý česko-německý pár utrpěl během nehody střední zranění, jsou mimo ohrožení života, zůstávají v Egyptě. Informoval o tom dnes Dan Plovajko, mluvčí CK Fischer, se kterou dvojice do Egypta cestovala. Pár se zranil při nehodě autobusu, když jeli na výlet. Ten přitom nepořádala přímo cestovní kancelář Fischer, dvojice si výlet zakoupila v Egyptě na ulici.

„Vždy doporučujeme klientům při výběru výletů a cest využívat služeb našich místních partnerských cestovních agentur, u kterých máme garantovaný dobrý technický stav autobusů, školení řidičů a striktní dodržování všech pravidel a předpisů,“ řekl dnes Plovajko. Podle něj mají oba zranění lidé z Česka zajištěnou veškerou péči, byli pojištěni a jsou hospitalizováni ve vojenské klinice v Káhiře.     

„V současné době se oba turisté nacházejí v nemocnici v Káhiře. Jejich zdravotní stav je stabilizován. U muže se jedná o lehčí zranění, u ženy o těžší zranění. Ministerstvo vyrozumělo příbuzné obou zraněných osob. Zastupitelský úřad v Káhiře komunikuje s oběma postiženými v nemocnici,“ uvedl pro ČT mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Řidič autobusu v sobotu ztratil ve vysoké rychlosti na křivolaké silnici kontrolu nad vozidlem. To se vzápětí několikrát převrátilo. Zemřelo 8 lidí, dalších 40 jich bylo zraněno. V Egyptě jsou dopravní nehody běžné. Tamní silnice nebývají v příliš dobrém stavu, ale především nejsou dostatečně respektována pravidla silničního provozu. Každý rok při dopravních nehodách v Egyptě zahyne kolem 8000 lidí.