Při přestřelce mezi Korejemi umírali i civilisté

Soul – Jihokorejská policie nalezla na ostrově Jonpchjong zřejmě další dvě oběti včerejší přestřelky. Kromě dvou vojáků zemřeli podle policie i dva civilisté, jejichž ohořelá těla byla objevena dnes. Při přestřelce mezi Jižní a Severní Koreou bylo zraněno víc než 20 lidí. Prezident Obama řekl, že KLDR představuje vážnou hrozbu a že Američané budou Jižní Koreu bránit. Odmítl ale spekulovat o případném vojenském zásahu.

„Dva lidé kolem 60 let byli nalezeni mrtví, údajně je to důsledek včerejší střelby,“ oznámil mluvčí jihokorejské policie. Agentura AP tvrdí, že byla nalezena ohořelá těla v jedné z budov, která vzplanula při střelbě. Pokud se potvrdí informace o tom, že dvojice zemřela v důsledku útoku, stoupne bilance úterního incidentu na jihokorejské straně na čtyři mrtvé.

Střely ze Severní Koreje mířily proti jihokorejské vojenské posádce, která je rozmístěna na ostrově Jonpchjong. Během ostřelování bylo poškozeno také několik budov, které vyhořely. Jižní Korea útok opětovala.   


Z Jonpchjongu, který leží blízko sporné námořní hranice mezi oběma Korejemi, se dnes na lodích do jihokorejského přístavního města Inčchonu evakuovalo přes 500 obyvatel ostrova.

USA a Jižní Korea v pohotovosti

Barack Obama:

„Jižní Korea je náš spojenec. Byla jím od korejské války a my potvrzujeme náš závazek bránit Jižní Koreu jako součást tohoto spojenectví.“

Spojené státy plánují v důsledku těchto událostí společné cvičení s jihokorejskými jednotkami, k jihokorejskému pobřeží už míří letadlová loď USS George Washington. „Abychom byli připraveni na další provokace severu, spustila naše armáda společný systém krizového řízení se Spojenými státy. Posledních 24 hodin bedlivě monitorujeme pohyb severokorejské armády,“ oznámil generál jihokorejské armády Šin Hjun-don. 

Manévry mají trvat od neděle do středy. Spojené státy tvrdí, že jsou čistě obranné povahy. I když je americká a jihokorejská armáda naplánovaly ještě před včerejší přestřelkou u ostrova Jonpchjong, mají ukázat sílu aliance mezi oběma zeměmi. Barack Obama se vyhnul odpovědi, jestli to znamená i případnou pohotovost pro 28 tisíc amerických vojáků rozmístěných na jihu Korejského poloostrova nebo vyslání dalších válečných lodí. 

Pchjongjang se ale zastrašit nedá – dobře ví, že jih udělá vše proto, aby předešel válce. Soul je jen 50 kilometrů od hranice a v případě velkého konfliktu by mohl být zničen – to by kromě obrovských ztrát na životech znamenalo i devastaci ekonomiky země. „Očekávám v nejbližších dnech další podobný incident. Severokorejský režim podle mě připravil plán série malých útoků, aby ukázal sílu své armády a rozhodnost budoucího vůdce Kim Čong-una,“ myslí si politický geograf Steve Vickers.

Čína se zatím do konfliktu nemíchá

Dnes se k incidentu vyjádřila Čína. „Čína bere tento incident velmi vážně a vyjadřuje smutek a lítost nad ztrátou životů a majetku. Jsme velmi napjati ohledně dalšího vývoje,“ citovaly internetové stránky čínského ministerstva zahraničí mluvčího Chung Leje. Ministerstvo zároveň vyzvalo obě Koreje, aby spolu jednaly.

Incident vyeskaloval napětí na poloostrově, kde jsou obě Koreje od roku 1953 fakticky dosud ve válečném konfliktu. Vztahy obou Korejí jsou navíc na bodu mrazu poté, co na jaře severokorejské torpédo zasáhlo jihokorejskou ponorku, zemřelo tehdy 46 jihokorejských námořníků.