Do Evropy přišla zima a Britové kloužou

Londýn – Velkou Británii překvapil časný příchod zimy. Sever ostrova zvyklého na mírnější klima zaskočil v noci až osmistupňový mráz a husté sněžení. Celou zemi čekají dva týdny mrazivého počasí, denní teploty by neměly přesáhnout dva až pět stupňů Celsia; hlavní nápor ponese Severní Irsko, západní Wales a jihozápadní Anglie. První letošní sníh komplikoval dopravu také ve Francii, Německu a očekává se i na severu Španělska.

Za poslední tři roky se zdá, že každá další zima ve Velké Británii překonává rekordy. Letos se silné a rozsáhlé sněžení dostavilo nejčasněji za posledních sedmnáct let a Británii paralyzovala nejrozsáhlejší listopadová kalamita od roku 1993. V severovýchodním Skotsku a severní Anglii leží už teď až deset centimetrů sněhu a podobně je na tom i Wales a části severního Irska. Na skotské vrchovině je místy až 20 centimetrů bílé nadílky. V noci bylo nejchladněji ve Skotsku v Carterhouse, kde naměřili téměř minus osm stupňů Celsia, v Kew Gardens v Londýně byly skoro minus čtyři.

Sto dvacet škol ve Skotsku dnes vůbec nezahájilo vyučování. Hasiči a silniční asistenční služba zaznamenali zvýšené množství žádostí o pomoc; řidičům proto doporučují, aby své cesty důkladně zvážili, a pokud opravdu musí vyjet, aby se drželi na hlavních komunikacích.

Mráz přichází z Londýna

Studená fronta z Britských ostrovů přichází do Španělska, kam přináší vůbec první letošní ochutnávku zimy. Pyrenejský poloostrov se připravuje na vpád studeného zimního počasí, nejchladněji má být v centrálních částech země, kde se do neděle může ochladit až na minus šest stupňů Celsia. Mrznout bude taky na severu v Pyrenejích, kde bude zřejmě i vydatně sněžit. Spadnout mohou čtyři až 10 centimetrů sněhu. Jinak varování meteorologů před různými druhy nepříznivého počasí platí dnes v sedmnácti španělských provinciích, a to hlavně kvůli dešti a sněhu.

Na Madeiře lije jako z konve

Portugalskou Madeiru netrápí sníh, ale lijáky. Ty způsobily přívalové povodně, které zaplavily ulice měst a důležité dopravní tahy. Úřady vyzývají lidi, aby se do zatopených oblastí nevydávali. Fouká také silný vítr, který na pobřeží zvedá vysoké vlny. Deštivé počasí vydrží pravděpodobně celý víkend. Nejvyšší denní teploty na ostrově se pohybují mezi 17 a 20 stupni Celsia. Varování kvůli silným dešťům platí i na Kanárských ostrovech.