Nízkoenergetický dům - Švédové vědí, jak snížit emise oxidu uhličitého

Stockholm - Švédští vědci se rozhodli dokázat, že se dá bydlet komfortně a přitom radikálně snížit emise oxidu uhličitého. Speciální dům už se dostavuje, v garáži čeká solární auto a k rozjezdu experimentu shání poslední část. Hledá se jen rodina, která by tu bydlela. Pokus nese název Projekt jedné tuny a stojí za ním tři švédské firmy. Ty vyhlásily konkurz pro zájemce, kteří dokážou žít ve zvlášť upraveném domě a za rok přitom vyprodukovat jen tunu emisí oxidu uhličitého na hlavu. Průměr je přitom sedmkrát vyšší. Vybraná rodina se do nízkoenergetického domu nastěhuje už v polovině ledna.

Rozestavěný rodinný dům v Hasselby na severním předměstí Stockholmu se na první pohled od ostatních neliší. Rodina, která se do něj nastěhuje, ale bude čelit velké výzvě. Rodiče a dvě děti mají žít normální život a přitom radikálně snížit množství oxidu uhličitého, který jako domácnost vyprodukují. „Vybídneme rodinu k tomu, aby minimalizovala svoji uhlíkovou stopu. My, obyčejní lidé, vyprodukujeme každý sedm tun oxidu uhličitého na hlavu. V tomhle domě se snažíme snížit úroveň na tunu na osobu ročně,“ prohlásila Annika Ramskoldová z energetické společnosti Vattenfall.

Aby byl Projekt jedné tuny co nejautentičtější, musí rodina pocházet z blízkého okolí. Hned vedle pokusného domu, který je zvlášť upravený, stojí jiný - identický. Tam se bude žít normálně a produkce oxidu uhličitého obou domácností se budou porovnávat. „Chceme ukázat, že normální rodina může žít v klimaticky chytrém domě, aniž by to bylo na úkor pohodlí, funkčnosti nebo designu uvnitř,“ vysvětlil David Jarevik ze stavební firmy A-hus.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Dům plný novinek

Domu nechybějí silnější izolace, solární panely nebo dobíjecí stanice pro solární auto. A k tomu skrývá i novinky, které na spotřební trh ještě nedorazily, jako měřič, který vyhodnocuje, jak se v rámci domu která energie využívá. Zvláštností jsou také okna ve tvaru krychlí s velkou vzduchovou kapsou. „Krychle brání tomu, aby se v létě, když je slunce vysoko, vevnitř příliš ohřál vzduch. Na druhou stranu nízké slunce dovnitř pronikne, takže v zimě je teplo zadarmo,“ řekl manažer projektu Christian Axelsson. 

Solární panely nepokrývají jen střechu, ale také fasádu domu. Vznikne tak více energie, než rodina stačí spotřebovat. „Solární panely vyrobí horkou vodu, horkou tekutinu na vyhřátí domu. Solární články zase dělají elektřinu. Tu můžeme nabídnout do sítě a prodat, nabít s ní rodinné auto, můžeme se dívat na televizi, používat třeba sušičku nebo další věci,“ vyjmenoval Axelsson.

Nejen dům, ale i auto

Experiment je zajímavý i pro automobilku Volvo, která poskytla elektrický vůz bez zážehového motoru. „Doprava tvoří celou třetinu emisí oxidu uhličitého, které člověk vyprodukuje. Auto je elektrické, takže nemá vůbec žádnou uhlíkovou stopu. Pro nás je zajímavé sledovat chování rodiny, pokud jde o ujeté vzdálenosti, nabíjení, servis a údržbu takového auta,“ uvedl technický ředitel společnosti Volvo Johan Konnberg.