Z kapky krve dokážou vědci odhadnout věk člověka

Rotterdam – Nizozemští vědci přišli s novou metodou, díky které dokážou z krve určit přibližný věk člověka. Důležité je to zejména pro kriminalisty. I z jedné kapky staré až několik let totiž dovedou zjistit stáří pachatele. Výzkumníci se zaměřují na bílé krvinky T-lymfocyty, které v průběhu stárnutí modifikují strukturu své DNA. Přesnost je plus minus devět let, takže kriminalisté mohou poznat, zda je pachatel mladík, nebo se už blíží důchodovému věku, informoval časopis Current Biology.

Bílé krvinky T-lymfocyty na své povrchové membráně nesou receptory, které v průběhu lidského stárnutí modifikují svou DNA. „Předvedli jsme, že lidský věk může být z krve poznán s překvapivou přesností, a to díky jednoduché, ale důkladné analýze,“ uvedl Manfred Kayser z rotterdamské univerzity. Metoda pak může být použitelná především v situacích, kdy jsou k dispozici jen krevní skvrny.

Podle vědců funguje jejich metoda i na vzorcích krve staré několik let, konkrétně zkoumali vzorek pocházející z doby před rokem a půl. „Nepřekvapilo by mě, kdyby byla (naše metoda) úspěšně použita na vzorky staré několik desetiletí nebo až stovek let,“ zdůraznil Kayser.

Expertům z Erasmus University se už dříve podařilo z DNA získat informace, podle nichž lze určit, zda její nositel měl třeba modré nebo hnědé oči. Výsledky tohoto výzkumu by měly být známy během příštích měsíců.