Při nouzovém přistání Tu-154 v Moskvě zemřeli dva lidé

Moskva - Dva mrtvé a celkem 83 zraněných si vyžádalo nouzové přistání letounu Tu-154 v Moskvě. Na palubě stroje dagestánské letecké společnosti bylo 155 lidí. Letadlo muselo nouzově přistát poté, co mu vypověděly všechny tři motory. Podle moskevského rozhlasu je sedm až deset zraněných v kritickém stavu.

Stroj společnosti Dagestan Airlines vzlétl z moskevského letiště Vnukovo směrem na Kavkaz; podle některých zdrojů do Machačkaly, podle jiných na letiště Mineralnyje Vody. Krátce po startu mu ale vypověděl službu jeden motor a piloti raději zamířili na záložní letiště v Domodědovu u Moskvy. Během přibližovacího manévru postupně vysadily další dva motory.

Podle očitých svědků stroj po tvrdém dosednutí sjel z přistávací dráhy, narazil do oplocení a byl vážně poškozen. K letadlu se pak sjely hasičské vozy a sanitky. Zavazadla cestujících byla rozmetána do vzdálenosti něklika desítek metrů od letadla. Většina zraněných utrpěla pohmožděniny a psychický otřes. Převoz do nemocnice komplikovalo sněžení a zácpy na silnicích.

Nehoda Tu-154 v Moskvě (zdroj: ČT24)

Příčiny selhání motorů dosud nejsou jasné. Úřady předběžně vyloučily teroristický útok. Podle letiště Vnukovo zkoušky mezitím potvrdily, že i palivo bylo v pořádku. Daný stroj měl za sebou sice roky služby v Kazachstánu a v Bulharsku, ale loni podle Dagestánců postoupil generální opravu, takže měl být v pořádku. Předpokládá se, že více jasna do havárie vnesou údaje z palubních záznamníků, tzv. černých skříněk.

  • Trosky Tu-154 u Moskvy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2152/215111.jpg
  • Trosky Tu-154 u Moskvy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2152/215112.jpg