Po bitce gangů začala hořet věznice, 83 mrtvých

Santiago de Chile - Nejméně 83 vězňů uhořelo ve věznici v chilském Santiagu. Vše začalo bitvou dvou znepřátelených gangů přímo ve věznici. Při ní vězni zapalovali matrace, od kterých začala hořet celá budova. Z té bylo evakuováno zhruba 300 osob. Ozývá se kritika, že dozorci pozdě zavolali hasiče.

Vězeňská bitva začala nad ránem. Dozorci se snažili obnovit pořádek a požár, který vypukl ve třetím patře, dlouho nepovažovali za hrozbu. Hasiči dorazili až za dvě hodiny. To už ale byla celá budova v plamenech. Situaci ztěžovalo i to, že na 1900 vězňů připadalo pouze pět či šest dozorců.

Počty mrtvých nejspíš ještě porostou s tím, jak budou hasiči prohledávat jednotlivé části podpálené budovy. Už teď je ale jisté, že Chile zažilo třetí nejtragičtější požár ve svých dějinách.

„V tuto chvíli víme celkem o 81 mrtvých. Ještě jsme nepřistoupili k jejich identifikaci, protože na místě stále pracujeme,“ sdělil podle serveru lanacion.com.ar Jaime Concha ze záchranného týmu. Původní počet mrtvých se rozrostl během dne o dva lidi, kteří podlehli svým zraněním v nemocnici. Lehce zraněni byli rovněž tři dozorci a dva hasiči. 

Vysoký počet obětí otřásl veřejností i úřady. „Ve věznici San Miguel propukl časně ráno obrovský požár. Je to možná nejhorší takový případ v dějinách chilského vězeňského systému. Máme velký počet mrtvých a ze zraněných je čtrnáct v ohrožení života,“ uvedl chilský ministr zdravotnictví Jaime Maňalich.

Před věznicí se již shromáždily stovky příbuzných trestanců a dožadují se informací o jejich osudu.

Chile patří mezi země Latinské Ameriky s velmi vysokým počtem vězňů v přepočtu na počet obyvatel. Věznice měla kapacitu pro 900 lidí. Bylo jich tam ale o tisíc víc. Jak k požáru došlo, se vyšetřuje. Pravděpodobně vznikl při rvačce dvou gangů, během které si vězni sami zapálili matrace.