Rozzuření britští studenti napadli auto s princem Charlesem

Londýn - V násilný protest se dnes zvrhla demonstrace britských studentů proti zvýšení školného na univerzitách. Rozzuření demonstranti vyrazili dveře v parlamentu, kde dnes poslanci odsouhlasili návrh na zvýšení poplatků na školách. Vtrhli dovnitř, kde se následně střetli s policií. Rozbouřený dav dokonce v londýnských ulicích napadl automobil, ve kterém cestoval korunní princ Charles se svou manželkou Camillou.

Britští poslanci dnes zvýšili školné a z větší části od financování školství osvobodili státní pokladnu. Peníze na vzdělávání tak půjdou z kapes samotných studentů. Ti už teď platí poplatky ve výši 3 290 liber (asi 98 tisíc korun) ročně. Vláda ale prosadila, aby se od roku 2012 školné zvýšilo. Školy si budou moci zvolit, jakou částku budou vybírat, minimálně ale budou muset studenti platit 6 000 liber (180 tisíc korun). Školy si ale mohou stanovit poplatky za studium až do výše 9 000 liber (270 tisíc) korun. Vláda chce navíc snížit státní příspěvek univerzitám o 81 miliard liber (2,4 bilionu korun) během čtyř let.

Pro vyšší školné dnes hlasovalo 323 poslanců, proti 302. Vládní koalice konzervativců a liberálních demokratů má přitom za normálních okolností většinu více než 84 poslanců. Téma školného ale koalici rozdělilo, zatímco liberální demokraté před volbami slíbili, že poplatky zvyšovat nebudou, a proto dnes hlasovali proti nebo se zdrželi, konzervativci naopak zvýšení školného podporovali. I tak ale někteří z jejich řad vládní návrh nepodpořili.

Britským studentům se zvyšování školného nelíbí. V centru Londýna dnes v mrazivém počasí pochodovalo na protest několik tisíc mladých lidí. U parlamentu se někteří studenti pokusili prorazit kordon, házeli na policisty různé předměty, policisté proto proti výtržníkům zasáhli. Studentům se nicméně podařilo proniknout na prostranství před parlamentem. Policie několik z nich zatkla. Večer pak rozbouřený dav vnikl přímo do parlamentu, uvnitř se pak střetl s policií.

Jiná skupina demonstrantů prošla řádivě obchodními ulicemi West Endu plnými lidí, rozbíjela výkladní skříně a zapálila obří vánoční strom na Trafalgarském náměstí. Policie „svévolný vandalismus“ demonstrantů odsoudila a uvedla, že bylo zraněno 38 protestujících a deset policistů. Zadrženo bylo celkem 15 lidí.

Rozzuření studenti dnes dokonce napadli automobil, ve kterém cestoval korunní princ Charles se svou manželkou Camillou. Jeli zrovna do divadla. Demonstranti údajně do vozu kopali, auto rozbouřenému davu ujelo. Princi ani jeho manželce se nic nestalo.

Studenti proti zvyšování školného protestovali už třikrát, vždy se demonstrace zvrhly v násilnosti, při kterých musela zasahovat policie.

Studenti argumentují, že zvýšení školného znemožní sociálně slabším studentům vystudovat vysokou školu. Vláda ale plánuje zavést systém studentských půjček.

Vůdce opozičních labouristů Ed Miliband po hlasování označil dnešek za „špatný den pro rodiny a mladé lidi po celé zemi“. Podle studentů a opozice zatíží vyšší školné absolventy desetitisícovými dluhy a mnoho lidí z chudších rodin od studia odradí.