První španělské město zakázalo burky

Madrid - V katalánském městě Lleida dnes vstoupil v platnost zákaz nošení islámských ženských oděvů zakrývajících obličej v prostorách úřadů. Lleida se tak stalo prvním městem ve Španělsku, kde platí takové nařízení, jehož cílem je podle místních radních lepší identifikace osob. Porušení tohoto zákazu bude trestáno pokutou až 600 eur (přes 15 000 korun).

Starosta města Ángel Ros prohlásil, že je pyšný na to, že „Lleida je prvním španělským městem, které vystoupilo proti něčemu takovému, co diskriminuje ženy.“ Socialista Ros také dodal, že tento zákaz je otázkou rovnosti mezi muži a ženami. V Lleidě ležící na severovýchodě Španělska schválili tento zákaz již v květnu, jeho uvedení do praxe však pozdržely legislativní procedury.

Uvedené ustanovení je spíš symbolickým gestem, protože pouze tři procenta z celkem 135 000 obyvatel Lleidy jsou muslimové a podle odhadů jen asi šest nebo sedm žen zde skutečně chodí zahaleno v burce či nikábu (závoj, který na rozdíl od burek nezahaluje oči).

V celém Španělsku, kde žije asi 47 milionů obyvatel, se k islámu hlásí necelý milion lidí. Většina z nich žije v Katalánsku na severovýchodě Pyrenejského poloostrova a na jihu v Andalusii, ovšem i zde jsou burky k vidění zřídkakdy. I další španělská města, včetně katalánské metropole Barcelony, podnikly již kroky vedoucí k zákazu oděvů ztěžující identifikaci osob, zatím však nenabyly platnost.