U Antarktidy šla ke dnu jihokorejská loď

Soul - Víc než dva tisíce kilometrů od Nového Zélandu se ve vodách u Antarktidy potopila jihokorejská rybářská loď. Na palubě měla 42 členů posádky. Pět se jich utopilo, 17 se pohřešuje. Naděje na jejich přežití je prakticky nulová. Dvacet námořníků, kteří naskákali do ledové vody, zachránila jiná rybářská loď plovoucí v blízkosti.

Na lodi bylo osm Jihokorejců, osm Číňanů, 11 Indonésanů, 11 Vietnamců, tři Filipínci a jeden Rus. Loď se potopila ve vodách asi 2250 kilometrů jižně od Nového Zélandu. Incident se stal severně od antarktické základny McMurdo. Soul požádal Nový Zéland o pomoc při záchraně pohřešovaných. 

Rybářské lodi, která byla nedaleko nehody, se podařilo zachránit asi dvě desítky námořníků. Na místě zasahuje také letadlo. Další přeživší se ale zřejmě najít už nepodaří, protože naděje na přežití v mrazivé vodě je mizivá. Teplota vody na místě incidentu je dva stupně Celsia a bez ochranného obleku se v ní dá přežít tak deset minut. 

Proč se jihokorejská loď potopila, není zatím jasné. Posádka ani nežádala pomoc tísňovým voláním. Loď tak šla ke dnu zřejmě velmi rychle. Posádka si dokonce nestihla ani navléct záchranné vesty.