Syrský viceprezident vyzývá k pluralitní demokracii v Sýrii

Damašek - Syrský viceprezident Farúk al-Šará vyzval k přechodu Sýrie k pluralitní demokracii. Řekl to na veřejné konferenci o reformách v Damašku, kterou jako dialog mezi vládou a opozicí svolal prezident Bašár Asad. Vláda pozvala i místní intelektuály a opozici. Ta ale účast odmítla s tím, že s představiteli autoritativního režimu nebude jednat, dokud úřady budou tvrdě zasahovat proti demonstrantům v syrských městech. Syrské úřady ale také kritizovaly Francii a Spojené státy za vměšování do vnitřních záležitostí země. Jejich velvyslanci totiž v minulých dnech navštívili centrum protivládních protestů město Hamá.

Syrská vláda uspořádala v rámci snahy o národní dialog dvoudenní konferenci v Damašku. Asadův režim se totiž již čtyři měsíce potýká s protivládní lidovou vzpourou. Snaží se ji podle AP utlumit směsicí násilí a reformních slibů. Nynější konference v Damašku má připravit „velké celonárodní zasedání“, na kterém syrské vedení oznámí, že Sýrie přejde k demokratickému režimu více politických stran, ujistil viceprezident. Termín takového zasedání ale neupřesnil.  

Farúk al-Šará, syrský viceprezident

„Dialog není jednoduchá záležitost a ne vždy je možný. Teď ale pro něj není jiná alternativa, vyjma krve, pádu ekonomiky a sebezničení národa. Bez něho není politická budoucnost.“

Syrský viceprezident zároveň varoval, že nepovolené demonstrace vedou k násilí a ztěžují uplatňování reforem a opatření, jakým například bylo nedávné zrušení výjimečného stavu v zemi. Oznámil také, že do týdne vláda zruší překážky, které nyní brání Syřanům v návratu do vlasti nebo při cestách do zahraničí.

Ústupky a ochota k dialogu syrské vlády ale kontrastují s násilím armády proti demonstrantům ve městech Homs a Hamá. Jsou to nejhorší nepokoje od roku 1982, kdy Asadův otec Háfiz potlačil povstání zakázaného Muslimského bratrstva. Zemřelo při tom tehdy 20 tisíc lidí. Od letošního března je obětí skoro dva tisíce. Západ už uvedl sankce proti režimu v Damašku a čeká na opravdové změny.

Předešlé projevy a sliby syrského prezidenta totiž vyvolaly v Evropě a Spojených státech zklamání. Bašár Asad dál krizi považuje za výsledek zahraničního spiknutí a práci sabotérů. Navíc hlavní role hlavy státu zakrývá skutečnou mocenskou situaci v zemi. Podle mnohých náznaků je i v rodině samotného prezidenta několik aktérů, kteří případné reformy vítat nebudou. 

Seskupení Doktoři z Damašku zachraňují tajně životy demonstrantů

Během bojů v damašských ulicích probíhá i boj na betonové podlaze malého sklepa kdesi v Damašku. Lékaři se tam tajně a s minimálním vybavením snaží zachraňovat protivládní demonstranty. Říkají si Doktoři z Damašku a vznikli z iniciativy mladého lékaře, který oslovil pár kolegů, kterým důvěřuje. Při pomoci druhým totiž riskují i vlastní život.

Lékaři i zranění se bojí policie. Znají příběhy lidí, které zatkla přímo ve vládních nemocnicích. Ve vazbě totiž podle opozice hrozí mučení a smrt. Podle organizace Amnesty International se Sýrie nejspíš dopouští zločinů proti lidskosti.

Doktoři z Damašku případy dokumentují a umisťují na Facebooku. Jedno z posledních videí - muž, kterého našli zbitého na ulici. I přes veškerou snahu zemřel.

Asadův režim začal jednat s opozicí (zdroj: ČT24)