Čína a Rusko vyzvaly Koreje k jednání, KLDR vyhlásila pohotovost

Peking - Napětí na korejském poloostrově opět stoupá. Jižní Korea odmítla zastavit naplánované vojenské cvičení na ostrově Jongpjong, kde před měsícem severokorejské dělostřelectvo zabilo čtyři lidi. Severní Korea prohlásila, že na cvičení odpoví ještě tvrdším vojenským úderem. Konfliktu chce zabránit Rada bezpečnosti OSN, která svolala zvláštní zasedání.

Čína a Rusko před dnešním naléhavým zasedáním Rady bezpečnosti OSN kvůli vyostřené situaci na Korejském poloostrově vyslovily obavy z vyostření napětí v oblasti. Peking vyzval Jižní Koreu i KLDR k jednání. Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin řekl, že situace přímo zasahuje bezpečnostní zájmy Ruska. Čínský ministr zahraničí Jang Ťie-čch' vyzval Severní a Jižní Koreu, aby zahájily rozhovory a vyhnuly se krokům, jež by mohly zhoršit napětí na poloostrově. Severokorejská armáda dnes navíc vyhlásila pohotovost pro dělostřelecké jednotky na západním pobřeží. Informovala o tom dnes jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na vládní zdroje. Vyhlášením pohotovosti se Severní Korea připravuje na plánované vojenské cvičení svého jižního souseda.

Peking se nechce nechat zatáhnout do konfliktu mezi svými sousedy. Jang tak přímo nekritizoval kontroverzní námořní cvičení Jižní Koreje u jejího ostrova Jonpjong, plánované na tyto dny. Ostrov Jonpjong se v listopadu stal terčem severokorejského dělostřeleckého útoku. „Pokud se Jižní Korea opováží uspořádat cvičení s ostrou dělostřeleckou palbou, situace na Korejském poloostrově vybuchne a nedá se vyloučit katastrofální dopad,“ varoval v sobotu severokorejský ministr zahraničí v komuniké, které zveřejnila oficiální tisková agentura KCNA.

Čínský ministr však varoval před rizikem, že se napětí na Korejském poloostrově vymkne kontrole a otřese celým regionem. „Situace na poloostrově zůstává napjatá a je tu riziko dalšího zhoršení a eskalace,“ řekl Jang Lavrovovi. „Čína rezolutně odmítá jakoukoli akci, která by mohla podnítit napětí a zhoršit situaci a žádá obě strany poloostrova, aby se chovaly klidně a zdrženlivě a navázaly dialog a kontakty,“ řekl dále Jang svému ruskému protějšku. Z dalšího možného stupňování napětí je nervózní i Rusko. „Máme vážné obavy z dalšího možného stupňování napětí na Korejském poloostrově,“ prohlásil ruský velvyslanec při OSN Čurkin.

Situace se podle něj „přímo dotýká zájmů národní bezpečnosti Ruské federace“. Čurkin novinářům potvrdil, že Rada bezpečnosti OSN se dnes v 17:00 SEČ mimořádně sejde kvůli situaci na Korejském poloostrově. „Věříme, že Rada bezpečnosti musí vyslat tlumicí signál Korejské republice a KLDR a pomůže zahájit diplomatickou aktivitu s cílem řešit všechny sporné otázky mezi oběma korejskými stranami politickými a diplomatickými prostředky,“ řekl Čurkin.