Pandury dostanou čeští vojáci v Afghánistánu do Vánoc, říká Picek

Kábul - Čtyři obrněné transportéry Pandur II. naloží dnes vojáci v Česku do velkokapacitního dopravního letounu An-124 Ruslan. Stroje tak budou v pondělí či v úterý v Afghánistánu. Z letiště u Kábulu se pak po vlastní ose přesunou na základnu Shank v provincii Lógar a posílí techniku používanou tamním českým Provinčním rekonstrukčním týmem (PRT). Oznámil to náčelník generálního štábu Vlastimil Picek s tím, že do Česka se stejným letadlem vrátí čtyři bojová vozidla pěchoty BVP-2.

„Je to dárek k Vánocům. Bude to posílení bezpečnosti našich výjezdových skupin,“ vysvětlil Picek. Provinční rekonstrukční tým v Lógaru, ve kterém kromě 261 vojáků působí i 11 odborníků ve službách ministerstva zahraničí, má na starosti obnovu oblasti.

Vzhledem k neutěšené bezpečnostní situaci už ale například nepoužívá Američany zapůjčené terénní vozy Humwee, které nejsou odolné vůči výbuchu nastražené nálože. Vojáci proto už nyní využívají stroje Dingo a Iveco a v poslední době místo původně půjčených Humwee od kolegů z USA přebírají odolnější vozidla MRAP. „Je to půjčka od americké strany. Oni nám zabezpečují i údržbu,“ řekl generál.

Celkem bude mít PRT k dispozici 26 těchto strojů, už nyní vojáci využívají 11 z nich. Zbývající budou k dispozici na jaře. Několik kusů této techniky bude využívat i tým OMLT, který nyní začíná působit v provincii Vardak. Jeho vojáci už jsou na místě, kam se tento týden přesunuli společně s praporem afghánské armády, který pomáhají cvičit. V budoucnu generální štáb počítá také s tím, že by tým PRT mohl více využívat služeb trojice českých vrtulníků Mi-171Š, které už nyní v Afghánistánu létají. Nyní mají hlavní stan v jiné provincii, na základně Sharana, cílem ale je jejich přesun právě na Shank. „Ale to je ještě v jednání. My chceme, abychom to měli logisticky jednodušší, aby ty dvě velké jednotky byly pohromadě,“ upozornil generál.

Náplň vrtulníkové mise by se ale měnit neměla. Novou technikou v Afghánistánu bude i jeden z letounů C-295 Casa. „Bude sem přilétat při velkých rotacích. Bude zabezpečovat převoz materiálu a lidí po jednotlivých základnách,“ uvedl Picek. Vojáci počítají s tím, že casa bude v zemi létat vždy po šest týdnů až dva měsíce a poté se opět vrátí s nákladem do ČR.

Pandur II
Zdroj: ČT24/www.army.cz