Německá média: Konec doby ledové ve vztazích s Českem

Berlín - Německá média označují první oficiální návštěvu bavorského premiéra Horsta Seehofera v Praze za „konec doby ledové“ ve vzájemných vztazích a za zahájení nové kapitoly těchto vztahů. Představitelé sudetských Němců, jejichž patronem bavorský premiér tradičně je, mluví o nutnosti budování důvěry. Podle webového vydání mnichovského listu Süddeutsche Zeitung (SZ) několik momentů Seehoferova pobytu v Praze ukázalo, že se otevírá nová kapitola vztahů Česka s největší německou spolkovou zemí. Bylo to prý už dnešní Seehoferovo uvítání na červeném koberci před sídlem české vlády.

„Především to jsou chybějící ostré tóny, co dělá rozdíl,“ zdůraznil list. Narážel tím na předchozího bavorského premiéra Edmunda Stoibera, který vůči Praze udržoval tvrdou linii. Podle SZ v minulosti jen zřídka při zmínkách o Česku vynechal požadavek zrušení takzvaných Benešových dekretů, jež umožnily odsun sudetských Němců z poválečného Československa.

„Bavorsko a Česko jsou tam, kde byla Spolková republika Německo ve vztahu s Českem v roce 1997,“ napsal server Spiegel Online. Tehdy zástupci Prahy a Berlína podepsali deklaraci, která udělala čáru za minulostí a soustředila se především na budoucnost česko-německých vztahů.

Události, komentáře o česko-bavorských vztazích (zdroj: ČT24)

„Seehoferovi jde o tuto symboliku, o první krok,“ uvedl Spiegel Online. „Ví, že přístup nulového kontaktu, který prosazoval jeho předchůdce Stoiber, se do 21. století nehodí,“ doplnil.

Předsedkyně německého Svazu vyhnanců (BdV) Erika Steinbachová označila návštěvu za „prostředek pro budování důvěry“. Zahájení debaty o problémech dopravy, kultury a školství, o nichž mluví společné komuniké Seehofera a českého premiéra Petra Nečase, podle ní může jednou vést k debatě „o věcech, které ještě nejsou zpracovány“.

Posselt: Současná návštěva láme ledy

Představitel sudetských Němců Bernd Posselt, který byl členem Seehoferovy delegace, novinářům řekl, že současná návštěva v Praze láme ledy. Druhým krokem vztahů sudetských Němců a Čechů podle něj musí být budování důvěry, což by mělo přijít na řadu v nadcházejícím roce. Podle Posselta už ale v české společnosti je patrný posun ve vnímání sudetských Němců.