Potvrzeno vědci: Znovuobjevená lebka Jindřicha IV. je pravá

Paříž - Francouzským vědcům se podařilo identifikovat hlavu Jindřicha IV., jednoho z nejoblíbenějších francouzských králů, zavražděného počátkem 17. století. Hlava zmizela během Francouzské revoluce. Až předloni byla objevena u jednoho penzisty a dostala se do rukou Philippa Charliera, přezdívaného Indiana Jones hřbitovů. Tým vědců se tentokrát musel obejít bez testů DNA, protože neměl k dispozici žádnou původní tkáň, která by nebyla kontaminovaná.

Od chaosu Francouzské revoluce se stopy ztrácejí. V roce 1793 odpůrci monarchie vtrhli do královské hrobky v Saint-Denis. Tělo Jindřicha IV. skončilo v hromadném hrobě, hlavu někdo oddělil a ta zmizela. „Je to mumifikovaná hlava, nebyla v poslední době ale moc dobře uchovávaná. Je víceméně ve stejném stavu, v jakém byla objevena u posledního vlastníka. Chybí jí část kůže podél levé čelistní kosti a také část levé čelisti,“ konstatoval Charlier.

Šestiměsíční výzkum bez genetických testů DNA přinesl ovoce, které podle 19členného týmu nenechá nikoho na pochybách. „Obličejové části jsme zrekonstruovali na základě toho, jak jsme znali podobu hlavy Jindřicha IV. díky portrétům a dobovým popisům,“ řekl Charlier.

Korálky jako antikoncepce (zdroj: ČT24)

Techniku mumifikace používal královský lékař Jindřicha IV. Další indicií byly shody na portrétech a posmrtné masce s dochovanou hlavou: rána po poranění nad pravou nozdrou, dírka po náušnici v pravém lalůčku nebo pozůstatek bodného zranění kosti nad horní čelistí – stopa po neúspěšném pokusu o atentát.

Philippe Charlier, vedoucí výzkumného týmu:

„Existuje spousta znaků, které vypovídají v náš prospěch. Nejméně třicet jich ukazuje stejným směrem. A neexistuje jediný, který by identifikaci zpochybňoval. Závěr je proto neobyčejně jednoznačný: toto je hlava Jindřicha IV.“

Radiokarbonová metoda datování potvrdila, že hlava pochází ze 17. století. Digitální rekonstrukce obličeje zase shodu s portréty a sochami Jindřicha IV. Po více než dvou staletích se tak ztracená hlava francouzského monarchy může vrátit na své původní místo - do královské hrobky v bazilice Saint-Denis.

Jindřich IV. má v dějinách země galského kohouta nezastupitelné místo. Pro Francouze je s trochou nostalgie tím, čím je pro Čechy Karel IV. První panovník dynastie Bourbonů patřil k nejoblíbenějším a dokonce si vysloužil přezdívku „Dobrý král Jindřich“. Ženy mu zase říkaly „Zelený kavalír“. Francie mu vděčila za uklidnění po vleklých náboženských válkách mezi hugenoty a katolíky i za nebývalý hospodářský vzestup.

Krále Jindřicha IV. zavraždil katolický fanatik

Osudnými se Jindřichovi IV. staly náboženské rozbroje. V roce 1610 ho zavraždil katolický fanatik. Objevení a identifikace jeho hlavy přichází v době, kdy ve Francii končí rok krále Jindřicha IV. připomínající 400 let od monarchovy smrti. Diváci se v únoru mohou těšit na filmový dokument o postupu práce forenzních vědců. A co víc, Francie chystá na příští rok Jindřichovi IV. národní pohřeb.

  • Jindřich IV. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2200/219964.jpg
  • Obraz s králem Jindřichem IV. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2200/219965.jpg