Obama o Vánocích neočekávaně navštívil základnu námořnictva

Honolulu - Americký prezident Barack Obama strávil na Havaji klidné Vánoce, při kterých neočekávaně navštívil základnu námořnictva, aby poděkoval americkým vojákům za jejich obětavost. Uvedla to agentura AP. Prezident se do Washingtonu vrátí do 2. ledna.

Prezident s manželkou Michelle Obamovou strávil více než hodinu tisknutím rukou s vojáky a jejich chválením při vánoční večeři posádky na základně. Zde Obama s rodinou ve čtvrtek také zahájil jedenáctidenní dovolenou návštěvou. S místní posádkou se podle AP takto setkal třetí rok v řadě.

Prezidentská rodina jinak slavila Vánoce jen v kruhu příbuzných a přátel. K večeři měli steak, opečené brambory, zelené fazole a koláč. Podle AP sportem posedlý prezident Obama si také našel čas relaxovat při sledování basketbalu. Obama se rozhodl většinu volna strávit s rodinou v luxusní rezidenci na oceánském břehu blízko místa, kde žije jeho nevlastní sestra Maya Soetoro-Ng a přátelé z dětství.

Na práci ale také nezapomněl. Denně konzultuje dění doma a ve světě s poradci a hodlá si také do ukončení pobytu 2. ledna připravit zprávu o stavu unie, kterou má přednést krátce poté.