Němci stárnou - zatím se baví na diskotékách, brzy ale dojdou pečovatelé

Berlín – Evropa stárne. Statistici mluví o tom, že každý druhý letos narozený Němec se dožije více než osmdesátky. Šedesátky se podle studie statistického úřadu nedožije jen šest procent žen. Porodnost navíc neustále klesá. Problémy na sebe nenechají dlouho čekat. Už za patnáct let bude podle odborníků chybět přes 150 tisíc ošetřovatelů.

Senioři se rádi baví, zatančit si mohou na diskotéce pro starší

DJ Michael Borge:

„Chtěl jsem se prosadit jako diskžokej a chtěl jsem se nějak odlišit. Tak jsem se zaměřil na starší lidi - na moji první show v roce 1974 přišli tři lidi, na druhou deset. Pak jsem toho chtěl nechat, ale nakonec se to rozběhlo. Jsem takový průkopník seniorských diskoték.“

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Stáří ale nemá jen negativní stránky. I staří lidé se chtějí bavit. Proto bude zábavních podniků a nejrůznějších služeb pro seniory podle odborníků do budoucna přibývat. Příkladem může být už dnes diskotéka pro seniory. DJ Michaela Borge tento byznys dobře živí. Začátky ale byly těžké. Poprvé se rozhodl, že zaplní díru na trhu, když mu bylo 26.

Před sto třiceti lety by se na seniorském večírku tančilo v úplně jiném složení. Muži se tehdy průměrně dožívali jen 35 let, ženy potom 38. Delší život ale neznamená jen víc protančených střevíců. S prodlužujícím se věkem roste i poptávka po profesionální péči. Už za čtyřicet let bude podle tabulek pomoc ve stáří potřebovat přes 4,5 milionu Němců.

Andreas Motel-Klingebiel z Německého centra pro výzkum stáří:

„Délka života se více nebo méně prodlužuje všude v Evropě. To s sebou nese známé výzvy, co se finančního zajištění týká. Státy zápolí s důchodovými reformami. Lidé si musejí zvykat na to, že se budou muset postarat sami nebo jejich rodina. Taky je potřeba plánovat, jak s tím delším časem naložit. Každý ho chce prožít ve zdraví.“