Zimou a mrazem zkoušená doprava se vrací k normálu

Moskva/Washington – V Moskvě, kde kvůli mrazu a výpadkům elektřiny v úterý prakticky zkolabovalo letiště Domodědovo a i další letiště se potýkala s problémy, se situace postupně vrací do normálu, problémy ale přetrvávají. Ze sněžné bouře se vzpamatovává i severovýchod Spojených států. Cestující, kteří trávili na letištích dlouhé hodiny, se postupně dostávají do letadel. Návrat k normálnímu provozu ale potrvá několik dnů. Bouře se přesunula nad východní část Kanady. V provincii Nové Skotsko zůstalo bez proudu sedmadvacet tisíc domácností. Meteorologové očekávají, že sněžení ještě zesílí.

Příčiny chaosu na moskevských letištích, kde uvízly tisíce cestujících, vyšetřuje ruská justice. Ministerstvo dopravy se dnes cestujícím omluvilo. Bude vyšetřovat hlavně důvod, proč letiště Domodědovo zůstalo přes 36 hodin bez dodávek elektřiny. Zatím byly všechny plánované vnitrostátní lety odkloněny na letiště Vnukovo. Prvotní příčinou chaosu na letištích a zdržení mnoha letů byly podle ministerstva klimatické podmínky, ale stěží prý lze vysvětlit, že letecké společnosti včas neinformovaly cestující o tom, co se stalo a jak se problémy budou řešit.

Naštvaní cestující, kteří v úterý na Šeremeťjevu uvízli a zbili pracovníky ruských aerolinek, protože jim nebyli s to vysvětlit příčinu jejich potíží, dnes už zmizeli. Ochrance letiště bylo doporučeno, aby nenosila firemní uniformy a ještě více tak neprovokovala frustrované cestující.

Letecká společnost Aeroflot dnes kvůli přetrvávajícím potížím v Moskvě zrušila dva spoje s Prahou.

New York se pomalu vzpamatovává ze sněhové nadílky

V New Yorku problémy v dopravě přetrvávají. Kromě sněhu blokují mnoho silnic i auta, která řidiči během sněhové bouře nechali stát na cestě. Úřady zatím odtáhly přes 1 000 opuštěných vozidel z hlavních tahů. Starosta New Yorku Michael Bloomberg v úterý přiznal, že rozsah sněhové kalamity je horší, než se původně myslelo. Městskou hromadnou dopravu se podařilo částečně uvést do provozu. V úterý ale stále ještě nefungovaly dvě linky metra, stejně jako řada autobusových linek. Příměstské vlaky sice byly v provozu, ale nejezdily všechny spoje.

Úřady dnes rovněž oznámily celkový dopad sněhové kalamity na leteckou dopravu. Na letištích Johna F. Kennedyho a LaGuardia v New Yorku a Newark v New Jersey bylo zrušeno téměř 10 000 spojů.

Irsko je bez vody

V Severním Irsku se kvůli počasí ocitlo 40 000 lidí bez dodávek vody. Po silných mrazech se náhle oteplilo, což vyvolalo pnutí v zemi a zničení vodovodních trubek v 80 obcích. Úřady varují, že opravy vodovodního řadu potrvají několik dní. Skotsko už nabídlo, že začne do Severního Irska dodávat balenou vodu.