Jacksonův lékař opět před soudem. Zavinil zpěvákovu smrt?

Los Angeles - Případ smrti krále popu, amerického zpěváka Michaela Jacksona, znovu ožívá. Soud v Los Angeles totiž zahájí předběžné líčení se zpěvákovým osobním lékařem Conradem Murrayim. Obžaloba ho viní, že v červnu 2009 Jacksona neúmyslně zabil vysokou dávkou sedativ.

Na Jacksonova osobního lékaře Conrada Murrayiho se kalifornská policie zaměřila hned od samého začátku vyšetřování. Byl to totiž právě Murray, kdo lék zpěvákovi podal a kdo se ho pak snažil oživit až do příjezdu ambulance. Původně ho ale z jeho smrti nevinila. „Zatím s ním jednají jen jako se svědkem, ujistili mě, že ho z ničeho neviní,“ řekl lékařův obhájce.

Conrad Murray, Jacksonův lékař:

 „Udělal jsem všechno, co bylo v mých silách. Pravda jistě vyjde najevo.“

Reportáž Františka Kramarze (zdroj: ČT24)

Výsledky pitvy i dalšího vyšetřování ale potvrdily původní teorii, že Jackson zemřel na předávkování léky. A byl to právě Murray, kdo tlumící přípravek Propofol zpěvákovi podal. Sedativa mu měla pomoci usnout. „Pro obhájce bude velmi složité vysvětlit, co se tu noc v domě stalo. Kdyby mu ty léky nedal, Jackson by žil,“ konstatoval toxikolog.

Podávání Propofolu trestné není. Obžaloba tak musí lékaři prokázat, že kromě něj podal zpěvákovi i další látky, s nimiž v kombinaci se stal lék smrtící látkou.

Conrad Murray
Zdroj: ČT24