Sýrie páchá zločiny proti lidskosti, hlásí AI

Damašek – Sýrie se nejspíš dopouští zločinů proti lidskosti – podle organizace Amnesty International jsou odpůrci vlády neoprávněně zatýkáni, mučeni a zabíjeni ve vazbě. Amnesty International proto vyzvala OSN, aby prošetřila situaci v zemi zmítané protivládními protesty a tvrdými odpověďmi sil prezidenta Bašára Asada, a předala je Mezinárodnímu trestnímu tribunálu. Dokument Amnesty International popsal brutalitu při květnovém útoku vládních sil na severosyrskou vesnici Tal Kalách. Od března, kdy protesty v Sýrii začaly, zemřelo přes 1400 lidí a tisíce Syřanů jsou ve vazbě.

Při zásahu jednotek syrského prezidenta Bašára Asada ve vesnici Tal Kalách byla řada lidí vyhnána do Libanonu, další skončili ve vazbě. V ní zahynulo devět lidí. „Amnesty International považuje zločiny spáchané v Tal Kaláchu za zločiny proti lidskosti, které jsou součástí rozšířených a organizovaných útoků proti civilnímu obyvatelstvu,“ uvedla organizace ve své zprávě. Vládní síly podle ní masově zatýkaly při pokojných demonstracích, zajaté lidi potom mučily – někteří ze zadržených uvedli, že byli ve vazbě biti a na dlouhou dobu spoutáni do pozice „ducha“ (šabah) se zápěstími uvázanými tak vysoko, aby mohli stát jen na špičkách.

Amnesty International získala informace ze země, která nepovoluje vstup zahraničním novinářům, prostřednictvím telefonátů a od lidí, kteří uprchli do Libanonu. Zástupce ředitele blízkovýchodní sekce Amnesty International Philip Luther je přesvědčen, že by se děním v Sýrii měl zabývat Mezinárodní trestní tribunál. Tomu však musí situaci v zemi nejprve předložit Rada bezpečnosti OSN.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)

Pozornost v posledních dnech poutá situace v severosyrském městě Hamá. Toto město asi 200 kilometrů od metropole Damašku po pátečních masových protestech obklíčila armáda. Podle dnešní zprávy syrské organizace na ochranu lidských práv v něm při střelbě bezpečnostních sil bylo zabito nejméně 22 lidí a osm desítek utrpělo zranění. Vojenské jednotky prý také pronikly do jedné ze dvou nemocnic, kam byli zranění převezeni.